Zonkracht neemt de komende tijd snel toe

Landelijk – De komende periode neemt de kracht van de zon in hoog tempo toe. Dit weekend en in de loop van volgende week is tijdens zonnig weer in de middaguren zonkracht 5 tot 6 mogelijk, waardoor een onbeschermde huid binnen 15 tot 25 minuten kan verbranden, meldt Weeronline.nl.

Ook tijdens wat wisselvalliger weer later komende week moet goed gesmeerd worden, want veel mensen laten zich juist tijdens dit weertype verrassen door de zon.

Dit weekend en maandag is het op veel plaatsen in ons land vrij zonnig weer. Zaterdag zien we daarnaast ook wat meer stapelwolken en enkele lokale buien. De temperatuur loopt daarbij op naar vrij hoge waarden voor de tijd van het jaar, wat betekent dat veel mensen de zon ook opzoeken.

Zeker landinwaarts zien we de komende dagen geregeld twintigers op de thermometers terug, langs de kust blijft het nog even een paar graden frisser door de nog relatief koude Noordzee. Vanaf dinsdag wordt het weer wat wisselvalliger, maar juist dan laten mensen zich gemakkelijk verrassen door de kracht van de zon.

Extra opletten bij stapelwolken en kouder weer
Het klinkt tegenstrijdig, maar in weersituaties met stapelwolken en wanneer de lucht wat kouder is, kan een onbeschermde huid nog sneller dan anders verbranden. Stapelwolken werken als een soort spiegels welke UV-straling weerkaatsen, waardoor soms meer dan de gebruikelijke zonnestraling wordt gemeten. Verbranden kan dan tot circa 30% sneller gaan.

Wanneer het in deze tijd van het jaar wat kouder weer is, komt dat vaak door een wind uit het noorden. Lucht afkomstig uit de poolstreken is meestal extreem helder, waardoor de atmosfeer meer UV-straling doorlaat. Wie naar buiten gaat bij zonnig weer en 15 graden in deze tijd van het jaar kan dus sneller verbranden dan wanneer het door een warme zuidenwind 25 graden wordt.

Zonkracht in het zuiden het hoogst
De zon is het sterkst in het zuiden van het land, daar kan zondag of maandag mogelijk al zonkracht 6 worden gehaald. Pas later volgende week wordt een vergelijkbare zonkracht ook in het midden van het land mogelijk, in het noorden duurt dat nog een week langer. In de weken daarna stijgt de zonkracht geleidelijk naar het maximum rond de langste dag van het jaar, 21 juni. Rond die datum kan de zonkracht ongeveer 8 bereiken, in sommige gevallen zelfs nog wat hoger.

De hoogst gemeten zonkracht in ons land is 9.0, gemeten in 1995. In 2017 is op 11 juni een zonkracht van 8.7 gemeten en een week later nog eens 8.1.

Back to top button