Spoorlijn tussen parkeerplaats en familiepark Nienoord officieel in gebruik genomen

Leek – Met een officiële openingshandeling hebben de wethouders Pastoor (Recreatie) en Westra (cultuur) vrijdagmiddag de spoorlijn tussen de grote parkeerplaats van Landgoed Nienoord en het familiepark officieel in gebruik genomen.

Onder het toeziend oog van de ca. 100 genodigden vertrok de eerste officiële trein. Showband Concordia uit Zevenhuizen begeleide dit moment met vrolijke muziek.

Realisatie
De afgelopen jaren is er door de vrijwilligers van Nienoord Spoorwegen hard gewerkt aan de realisatie van deze spoorverbinding tussen de grote parkeerplaats van het landgoed en het Familiepark. Onderdeel van deze nieuwe verbinding is ook een nieuw aangelegd station, station Nienoord-Zuid. Met ingang van Hemelvaart 2022 zal op deze spoorlijn volgens een dienstregeling gereden worden om bezoekers tussen parkeerplaats en familiepark te vervoeren. Een dergelijke faciliteit, met treinen getrokken door werkende schaalmodellen van echte (stoom) locomotieven is uniek in Europa.

Groet uitbreiding Noordtak
De nu geopende Zuidtak is een onderdeel van een grotere uitbreiding van het bekende miniatuur-spoorwegbedrijf. Naar verwachting zal in 2024 ook de Noordtak in gebruik worden genomen, waaraan momenteel nog hard wordt gebouwd. Ook vindt achter de schermen een veelomvattende transitie plaats naar een meer cultuurhistorische invulling.

De recreatieve functie blijft maar zal de komende jaren stapsgewijs worden verrijkt met het thema: het Nederlandse spoorwegbedrijf van 1900 tot 2000. Niet alleen zal het spoorwegbedrijf in het klein laten zien hoe het spoorwegbedrijf functioneerde, ook kan men hier straks een beeld krijgen van de enorme maatschappelijke betekenis van spoorwegen in vroeger jaren.

Dienstregeling
Technisch was de spoorlijn vorig jaar al klaar, maar de coronabeperkingen maakten dat op dit traject nog niet met passagiers gereden kon worden. Nu deze perikelen voorlopig voorbij zijn, kan nu eindelijk worden begonnen. Voorlopig zal de treindienst alleen op zon- en feestdagen worden gereden. De komende jaren wordt de dienstregeling geleidelijk uitgebreid.

Foto’s: Nienoord Spoor

 

 

   
Back to top button