Kans op lichtende nachtwolken stijgt

Landelijk – De komende tijd stijgt de kans dat we lichtende nachtwolken te zien krijgen. De dagen zijn al flink lang en juist in de weken rond de langste dag later deze maand kunnen deze zilverblauwe wolken zichtbaar worden, aldus Weeronline.nl.

Afgelopen dinsdag kwamen deze wolken in het noorden van Duitsland al even voor. Komende nachten zijn er in ons land heldere perioden en kunnen ze dus verschijnen als de condities gunstig zijn.

Koud genoeg
Veel verder naar het noorden komen lichtende nachtwolken veel vaker voor dan in Nederland, maar van begin juni tot ongeveer half juli kan dit lichtverschijnsel ook in ons land zichtbaar zijn. Daarvoor moet de lucht op grote hoogte koud genoeg zijn om ijskristallen te laten ontstaan. Wanneer de zon onder de horizon staat, kan het zonlicht de wolken van onderuit verlichten. Het ijslaagje weerkaatst het licht, waardoor de wolken zichtbaar worden als het donker is. In het noorden van Duitsland is dit afgelopen dinsdag gebeurd.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden geven de lichtende nachtwolken geen licht en kunnen ze ook in de avond voorkomen. Zodra de zon onder de hemel is verdwenen kunnen ze zichtbaar zijn tot de volgende zonsopkomst.

 

   
Back to top button