Spectaculaire lichtende nachtwolken weer te zien

Landelijk – Tijdens de periode met de langste dagen is de grootste kans om lichtende nachtwolken te zien. In de nacht van dinsdag op woensdag zijn ze al te zien geweest, maar de omstandigheden worden nog beter. Regionaal klaart het namelijk breed op.

Eén tot anderhalf uur na zonsondergang en voor zonsopkomst zijn de condities het gunstigst. Met temperaturen rond 15 graden is het dan nog redelijk aangenaam buiten.

Door het rustige juniweer verlopen de komende avonden en nachten geregeld met regionale brede opklaringen en blijft er kans om lichtende nachtwolken te zien. Ongeveer een uur tot anderhalf uur na zonsondergang en voor zonsopkomst is de kans het grootste om lichtende nachtwolken te zien.

Dit zijn lichtende nachtwolken
Lichtende nachtwolken zijn de hoogste wolken die in onze atmosfeer voorkomen en bevinden zich op ongeveer 85 km hoogte. Ter vergelijking: de meeste sluierwolken bevinden zich op ongeveer 10 km. Kleine stofdeeltjes uit de ruimte zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van lichtende nachtwolken. IJskristallen ontstaan op deze minuscule deeltjes en weerkaatsen vervolgens het zonlicht, dat na zonsondergang nog wel op deze wolken valt, richting de aarde. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geven de wolken zelf dus geen licht.

   
Back to top button