Remschijven: wanneer is het tijd om ze te vervangen?

Een van de belangrijkste onderdelen van het hele remsysteem zijn de remschijven. Samen met de remblokken scheppen zij immers de voorwaarden voor het afremmen van het voertuig. In dit artikel gaan we na hoe de toestand van de remschijven kan worden vastgesteld en waar u tijdens het diagnoseproces op moet letten.

Hoe bepaal je wanneer het tijd is om de remschijven te vervangen
Er zijn verschillende tekenen die erop wijzen dat een remschijf versleten is,

 • Rempedaaltrillingen bij het intrappen van het rempedaal;
 • een terugkerend rollen van het rempedaal bij het remmen;
 • een karakteristiek metalen piepend geluid dat van toonhoogte kan veranderen naarmate het wiel draait.
 • deze tekenen zijn impliciet, zodat geen definitieve conclusies kunnen worden getrokken over de toestand van de schijven. Vraag bij twijfel over de toestand van de remmen van uw voertuig advies aan een specialist.

De voorremmen dragen het grootste deel van de last. Er is een beproefde manier om zelf de slijtage van de voorste remschijven vast te stellen zonder het wiel te demonteren of ze visueel te inspecteren. Bij lage snelheid en op een zo glad mogelijk wegdek het rempedaal licht indrukken en het stuurwiel enkele seconden lichtjes naar de ene en dan naar de andere kant draaien, met een lichte druk. Luister gedurende deze tijd naar feedback op het stuurwiel. Als u een lichte, nauwelijks waarneembare plof of wiebelen van het stuurwiel voelt, is de schijf waarschijnlijk al versleten of gebarsten.

De diagnose van schijfremmen achter is iets moeilijker, omdat bijna alle moderne voertuigen een remkrachtregelaar hebben.

Hoe kom je erachter of de schijven versleten zijn
Zodra het wiel is verwijderd, de remblokken zijn verwijderd en de remklauw is teruggeklapt, is de remschijf volledig toegankelijk voor inspectie. Er zijn een aantal manieren om te bepalen hoe versleten de remschijven zijn:

 • Referentie tekens. Veel moderne schijven zijn voorzien van extra groeven, die een soort slijtage-indicator zijn. Als de groef in het contactgebied tussen de schijf en de pad volledig is verdwenen, is het tijd om de schijf door een nieuwe te vervangen.
 • Controleer de dikte van de schijf met een schuifmaat. De meeste voertuigfabrikanten specificeren nu in de gebruikershandleiding de minimumdikte van de servicerand van de remschijf.
 • Scheuren, afschilfering, diepe groeven en andere zichtbare vervorming.
 • Disc run-out. Dit kan worden vastgesteld met een micrometer met roltip die stevig op de schijf is gemonteerd. Als de uitloopplitude groter is dan 100 micron wanneer de schijf draait, zal dit merkbare trillingen veroorzaken tijdens het remmen.

Video instructie over het vervangen van remschijven van autodoc.nl

Hoe de remschijven te vervangen

 1. Hef de auto op
 2. Verwijder de remblokken
 3. Verwijder de remschijf
 4. Installeer de remschijf
 5. Installeer de remblokken
 6. Schroef de dop van het expansievat voor de remvloeistof vast

Als de vervanging is voltooid, hoeven alleen nog de nieuwe remmen te worden ingepompt en is uw auto klaar voor een nieuwe rit.

Back to top button