Wat is het verschil tussen halal vlees en gewoon vlees?

Partnerbijdrage – Hoewel halal vlees bekend is onder de Moslims, is de rest van de wereld soms niet op de hoogte van wat halal vlees inhoudt. De meerderheid van de niet-Moslims is zich er niet van bewust dat halal vlees net zo goed smaakt en net zo gezond is als gewoon vlees.

Het Arabische woord ‘halal’ betekent geoorloofd in het algemeen, hoewel de uitdrukking het vaakst geassocieerd wordt met halal vlees of voedsel. Binnen de Islam heeft de uitdrukking een veel ruimere betekenis. Iedereen heeft wel eens gehoord over halal vlees en heeft waarschijnlijk wel eens een restaurant of een slagerij langs de kant van de weg gezien die er reclame voor maakt. Misschien heb je je altijd al afgevraagd wat halal vlees is, maar heb je nooit de kans gehad het te leren of halal vlees zoals dat van Fusha Halal te proberen.

Er is niet veel smaakverschil tussen dit en gewoon rundvlees
Wat halal vlees onderscheidt van andere vleessoorten, is de reeks wetten die erop van toepassing zijn en die door alle moslims gevolgd moeten worden, want halal komt tenslotte uit de Islamitische keuken.

Halal is een Arabische term die “wettig” of “geoorloofd” betekenten het beschrijft wat volgens de islamitische wet gebruikt mag worden of waaraan deelgenomen mag worden. Je bent je misschien onlangs bewust geworden van de dieetbeperkingen van de Islamitische godsdienst, dus als we het over voedsel hebben, is halal-voedsel het enige voedsel dat je mag consumeren. De uitdrukking wordt gebruikt om allerlei goederen aan te duiden, hoewel het het vaakst gebruikt wordt om halal-geslacht vlees aan te duiden.

Halal verwijst naar islamitisch toegestane activiteiten en gedragingen. Dit omvat duidelijk de soorten vlees en specialiteiten, en ook de bereidings- en dodingstechnieken. Haram, daarentegen, verwijst naar handelingen die volgens het Islamitische kader verboden of misdadig zijn.

Wat is het verschil tussen halal en gewoon vlees?
Er moet aan een aantal eisen en normen worden voldaan, kan het vlees als halal beschouwd worden. Gewoon vlees wordt als haram geclassificeerd omdat het niet aan deze eisen voldoet.

Gedurende het hele leven van het dier moet het goed verzorgd worden, met voldoende ruimte om te zwerven, schoon water, het moet vegetarisch gevoed worden en frisse lucht hebben. Dit omvat ook het vermijden van het gebruik van onzuivere middelen als antibiotica of hormonen en het niet slachten van een ziek dier.

  •       De naam van Allah (God) moet voor of tijdens het vermoorden van het dier uitgesproken worden (de zegening heet de Tasmiyah)
  •       De kop van het dier moet naar Mekka gekeerd zijn
  •       Het mes moet vlijmscherp zijn en vrij van inkepingen (het mag niet geslepen worden in het bijzijn van dieren, noch mogen andere dieren getuige zijn van het slachten)
  •       Met één snelle snee over de hals moeten de halsslagaders en de luchtpijp doorgesneden worden
  •       Het dier moet volledig kunnen leegbloeden
  •       Varkensvlees en alcohol mogen nooit gecombineerd worden met halal-vlees of het besmetten

Halal voorschriften zijn gebaseerd op de overtuiging dat Moslims voor hun lichaam moeten zorgen, dus het telt wat ze eten. Zoals eerder gezegd, hoort daar ook bij dat er geen extra groeihormonen, antibiotica, pesticiden of dierlijke bijproducten gebruikt mogen worden, die erop gericht zijn de dieren snel vet te mesten. Om als halal erkend te worden, moeten de boeren ook voldoende reinheid in acht nemen.

Back to top button