Succesvolle scholenstrijd in Westerkwartier en Noordenveld tegen elektronisch afval

Westerkwartier/Noordenveld – Afgelopen vier weken hebben leerlingen van acht basisscholen uit gemeente Noordenveld en Westerkwartier een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race Noordenveld & Westerkwartier 2022.

De Binding uit Opende wint de E-waste Race 2022
In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 13.761 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt hergebruikt en gerecycled. Samenlevingsschool De Binding uit Opende is met 3715 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race Noordenveld & Westerkwartier 2022. Op donderdag 23 juni is de prijs overhandigt aan de trotse school!

Aanmoediging
Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Vier weken inzamelen
Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten – van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard – online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

Vele scholen
Deze acht basisscholen hebben de afgelopen vier weken meegedaan aan de E-waste Race: OBS ’t Spectrum, CBS Van Panhuys, SLS De Binding, SWS De Schans, Ger Bo Onder De Wieken, OBS De Nijenoert, OBS De Springplank, ’t Sterrenpad.

De E-waste Race Noordenveld en Westerkwartier is een initiatief in samenwerking PreZero, WEEE en Wecycle. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Dit kunt u altijd inleveren bij uw plaatselijke milieustraat of afvalbrengstation.

Back to top button