Tentoonstelling ‘Koetsen en kastelen’ bij Museum Nienoord officieel geopend door Sybrand Buma

Leek – Afgelopen vrijdag, 8 juli, opende Sybrand van Haersma Buma in Museum Nienoord de tentoonstelling ‘Koetsen en kastelen’. Rijtuigen en regenten onderweg in de turbulente 19de eeuw’. Prachtig verhalend over zijn eigen kleurrijke voorouders in de 19e eeuw, opende hij de tentoonstelling. Of liever: wekte hij deze letterlijk tot leven.

De heer Buma toonde zich aangenaam verrast door hem nog onbekende, 19de-eeuwse voorouders op Nienoord: Catharina Clara barones von Inn- und Knyphausen, in Groningen gehuwd met Justus Hendrik Lodewijk baron d’ Aulnis de Bourouill. Genoeg aanleiding voor de heer Buma om na de tentoonstelling met een grote groep gasten ook ook het Borgcomplex, Schelpengrot en het depot nog te bezoeken. Bij zijn vertrek ontmoette hij de eerste ‘reguliere’ museumbezoekers al, die voor twee verschillende avondontvangsten naar Nienoord kwamen.

Historische personen
De tentoonstelling neemt de bezoeker mee in het leven van twaalf historische personen van stand, hun families, rijtuigen en kastelen. Ieder is uniek in zijn of haar verhouding tot een veranderend Nederland. Voor geen van hen verloopt dit zonder slag of stoot. De verbrandingsmotor haalt de betrouwbare spierkracht van het paard gaandeweg in. Ook op maatschappelijk gebied verschuift er veel; bestaande denkbeelden over man en vrouw staan ter discussie, metaalbewerkers, spoorwegwerkers en veenarbeiders komen samen in de eerste vakverenigingen. De maatschappij ontwikkelt zich technologisch, sociaal, politiek en economisch in een hoog tempo.

Topstukken in de tentoonstelling
Trots is het museum op het kunnen tonen van het gerestaureerde rijtuig van de buitenplaats Twickel en de Mors automobiel van Museum Louwman. Ook de Galaberline van Museum Van Loon en Grand Duc/Victoria van Kasteel De Haar zijn topstukken in deze tentoonstelling. Daarnaast biedt Museum Nienoord voor het eerst in haar bestaan een gebarentour aan naast de audiotour. De gebarentolk was speciaal voor een aantal bezoekers ook bij de opening aanwezig.

Back to top button