Wethouder Hielke Westra van Gemeente Westerkwartier opent Zonnepark Leek op bijzonder wijze

Leek – In het bijzijn van buren, projectontwikkelaars Chint Solar en PowerField en andere betrokken partijen heeft wethouder Hielke Westra van de Gemeente Westerkwartier Zonnepark Leek op bijzondere wijze geopend: hij liet de schapen die het gras op het zonnepark op een natuurlijke manier gaan onderhouden vrij. Het zonneveld voorziet sinds eind 2021 ongeveer 9.000 huishoudens van duurzame energie en levert daardoor een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheidsambities van de Gemeente Westerkwartier.

Feestelijke opening
De goedbezochte feestelijke opening werd georganiseerd door Chint Solar en PowerField, die verantwoordelijk waren voor de ontwikkeling en realisatie van het zonnepark. Voor de opening werden de ‘buren’ en de bedrijven op het nabijgelegen bedrijventerrein uitgenodigd voor een vrijdagmiddagborrel. Zij kregen de kans om het zonnepark van dichtbij te bekijken en hun vragen te stellen aan de aanwezige kenners.

Wethouder Hielke Westra van de Gemeente Westerkwartier verrichte de symbolische opening door de schapen vrij te laten. Het gras op het zonnepark wordt namelijk op een natuurlijke manier onderhouden door een grazende kudde schapen; een proces waarbij bijna geen machine aan te pas komt.

Bedrijventerrein Leeksterveld
Zonnepark Leek is gelegen ten noorden van de Rijksweg A7, ter hoogte van Leek en Tolbert. Het is gerealiseerd op gronden die door de gemeente waren gereserveerd voor de uitbreiding van het bedrijventerrein Leeksterveld. Op de circa 22 hectare grond zijn bijna 53.000 zonnepanelen geïnstalleerd. Het 28,6 MWp zonnepark voorziet daarmee ongeveer 9.000 huishoudens van groene stroom. Het project levert sinds eind 2021 al groene stroom, maar vanwege de coronapandemie werd een officiële opening uitgesteld. Het zonnepark is in eigendom van Blue Elephant Energy.

Wethouder Hielke Westra van de Gemeente Westerkwartier: “Het ontwikkelen van dit zonnepark heeft een aantal jaren gevraagd en is nu gereed. Het levert voor 9.000 huishoudens duurzaam geproduceerde elektriciteit en daarmee een grote bijdrage aan de energietransitie in de gemeente Westerkwartier. We hopen dat dit project een vliegwieleffect heeft voor de verdere verduurzaming van het bedrijventerrein Leeksterveld en de rest van de gemeente Westerkwartier.”

Erg trots
Jean-Louis Bertholet, CEO van PowerField: ‘’Wij zijn er trots op om dit zonnepark samen met alle betrokken partijen te hebben gerealiseerd. Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt in de gemeente Westerkwartier; samen zijn we tot een mooi project gekomen dat bijdraagt aan de duurzame doelen van de gemeente om in 2030 de helft minder CO2 uit te stoten. En zo zetten we weer mooie stappen in de energietransitie van Nederland.’’

Mark van Rij, Head of Business Nederland bij Chint Solar: “Het is ontzettend mooi om samen met PowerField, onze ‘buren’ en de gemeente het zonnepark feestelijk te openen. Je ziet onder de aanwezigen dat duurzame energie leeft. En dat is goed, want de energietransitie brengen we met elkaar tot stand. Wij zijn dan ook enorm trots dat we samen met alle betrokkenen een bijdrage hebben kunnen leveren aan de realisatie van het zonnepark.”

Over Chint Solar
Chint Solar is een toonaangevende ontwikkelaar in de zonne-industrie met ervaring op het gebied van ontwikkeling, financiering, bouw en het onderhoud van grondgebonden zonneparken. In Nederland realiseerde Chint Solar reeds meer dan 350 MWp aan zonneprojecten. Chint Solar is ook actief in andere Europese landen, zoals Duitsland, Spanje, Portugal, Hongarije en Italië. Meer informatie: www.chintsolar.nl

Over PowerField
PowerField gaat voor slimme en innovatieve energie-oplossingen. Wij ontwikkelen, bouwen en beheren zonneparken, laadpalen en opslagsystemen. Dit doen wij efficiënt, duurzaam, lokaal betrokken en maatschappelijk verantwoord. Sinds 2015 zijn wij betrokken geweest bij de ontwikkeling van bijna 1 gigawatt aan zonneparken. Dit staat gelijk aan het verbruik van meer dan 300.000 gemiddelde huishoudens op jaarbasis. PowerField heeft de kennis en kunde op het gebied van zonne-energie en wil en kan daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie.
www.powerfield.nl

   
Back to top button