Wethouder Sijperda ‘opent’ Open Monumentendag Westerkwartier

Donderdag 1 september Thema-avond

Westerkwartier – Zaterdagochtend 10  september om 10.00 uur start Open Monumentendag met het thema ‘Duurzaamheid’. Dit wordt ‘ingeluid’ door wethouder Marjan Sijperda van de gemeente Westerkwartier.

Zij opent symbolisch op woensdag 24 augustus aanstaande om 13.00 uur de Open Monumentendag Westerkwartier in het Kloostermuseum te Aduard.

Het is een bijzonder jaar voor het Kloostermuseum te Aduard wat dit jaar 25 jaar bestaat, vandaar dat er extra aandacht op dit pareltje in het Westerkwartier wordt gevestigd.

Rond de 50 Westerkwartierder monumenten open hun deuren
Tot grote vreugde van de stichting Open Monumentendag Westerkwartier, die na een roerig ‘Corona-jaar’ weer het aantal deelnemende monumenten ziet toenemen, hebben zich rond de 50 monumenten aangemeld, die hun deuren zaterdag 10 september wijd open zetten voor het publiek. Elk jaar zitten er naast de relatief bekende monumenten ook enige ‘verborgen’ schatten tussen. Dit jaar verdient het Kloostermuseum te Aduard extra aandacht!

Thema-avond donderdag 1 september
“Eigenaren van monumenten zeggen vaak: ik behoud een oud pand dus ik ben duurzaam bezig. Maar dat is absoluut niet voldoende. Een monument is niet duurzaam omdat het oud is. Duurzame monumentenzorg gaat veel verder en er is veel mogelijk”. Dat zegt Robert Tersmette spreker namens BOEi op de thema-avond duurzaamheid georganiseerd door stichting Open Monumentendag Westerkwartier. Het is zijn taak de duurzaamheid van de projecten van BOEi op een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Zij kijken niet alleen de energetische kwaliteit van het gebouw, maar ook naar de milieu-impact van de materialen en de mogelijkheden van hergebruik. Op de thema-avond komt Tersmette onder andere met praktijkvoorbeelden uit Veenhuizen.

Iedereen is welkom
Bij deze is iedereen uitgenodigd voor de thema-avond voor geïnteresseerden in monumenten in het Westerkwartier op donderdag 1 september 2022 om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) in de CazemierBoerderij aan de Hoofdstraat 27 in Tolbert. Iedere belangstellende is welkom en de toegang is gratis.

Thema “Duurzaamheid” voor Open Monumentendag 2022 Het thema dat dit jaar door het landelijk comité Open Monumentendag is gekozen is “Duurzaamheid”. Ook monumenten kunnen duurzaam zijn. Feitelijk zijn ze dat door hun lange bestaan al, maar bouwtechnische aanpassingen of een andere bestemming kunnen een monument een duurzamer bestaan geven. Tijdens deze thema-avond staan we stil bij de mogelijkheden van het duurzaam maken en beheren van ons monumentale erfgoed. We hebben een tweetal deskundigen uitgenodigd om ons daar op beeldende wijze over bij te praten.

Programma
19.00 uur Inloop met koffie/thee
19.30 uur Opening door de voorzitter
19.35 uur Duurzaamheid en het Groninger Landschap Inleiding door Jan-Harm Eppinga (zelfstandig bouw- en monumentenadviseur en projectleider erfgoed bij Het Groninger Landschap).
20.20 uur Pauze
20.30 uur Toekomstbestendig erfgoed Inleiding door Robert Tersmette van BOEi. BOEi is een landelijke organisatie op het gebied van restauratie en herbestemming van cultureel erfgoed, bijvoorbeeld Blokhuispoort Leeuwarden en project Veenhuizen (www.boei.nl).
21.10 uur Uitreiking Steunpilaar
21.20 uur Afsluiting en borrel na, onderlinge uitwisseling van gedachten en ideeën

   
Back to top button