Vanaf woensdag opnieuw tropische temperaturen

Landelijk – De wind draait naar het zuiden en daardoor wordt het woensdag en donderdag op grote schaal weer tropisch warm in ons land. De hittegolf in Hupsel duurt voort en andere weerstations maken kleine kans op de tweede hittegolf van dit jaar. Vanaf vrijdag draait de wind naar het noorden. Daardoor koelt het af en stijgt de kans op buien. Door het droge en warme zomerweer loopt het neerslagtekort verder op. 

Het belooft een zonnige en warme week te worden met verder oplopende temperaturen. Dagelijks komen stapelwolken tot ontwikkeling, maar de kans op buien is klein. Vanaf dinsdag draait de wind naar het zuiden en daardoor bereikt een warmere luchtsoort ons land. Woensdag en donderdag wordt het vervolgens op grote schaal tropisch warm met temperaturen van 30 graden en meer. 

Warme en droge weer ongunstig voor neerslagtekort
Voor de scholieren in het midden van het land wordt het zweten geblazen in de klas. Regio noord en zuid, die nog vakantie hebben, kunnen juist nog genieten van het zonnige zomerweer. Vanaf vrijdag draait de wind naar het noorden en komt koelere lucht dichterbij. De kans op buien stijgt, maar voor de droogte zet dit weinig zoden aan de dijk. Het is nog onzeker of er daadwerkelijk buien tot ontwikkeling komen en hoe zwaar deze buien vervolgens uitpakken. De neerslag zorgt vooral voor het bevochtigen van de bovenste laag van de bodem, maar bereikt het grondwater nauwelijks. Het einde van de droogteproblematiek en bijbehorende maatregelen is voorlopig dus nog niet in zicht.

Grote kans op warmste augustusmaand
Met de warme week in aantocht is deze maand hard op weg om een van de warmste augustusmaanden ooit gemeten te worden. Tropische dagen, die vereist zijn voor het noteren van een hittegolf, kwamen geregeld voor. In De Bilt werden tot dusver 7 tropische dagen gemeten en dat is al twee meer dan het gemiddelde. In het oosten en zuidoosten was het nog vaker tropisch. In Hupsel en Arcen staat de teller respectievelijk op 15 en 16 tropische dagen, waar 7 en 10 dagen gebruikelijk zijn.

Lange hittegolf in Hupsel
De regionale hittegolf in Hupsel, die op maandag 8 augustus begon, is nog steeds gaande. Als de hitte tijdens het aankomende weekend nog blijft hangen zou het maandag 26 augustus verlengd kunnen worden tot 22 dagen. De langste regionale hittegolf ooit werd in 2018 gemeten. Toen werd in Twente en Hupsel voor maar liefst 29 dagen op rij aan de criteria voldaan. Andere weerstations maken kans op een tweede hittegolf dit jaar, maar de kans daarop is vrij klein omdat dinsdag en vrijdag met moeite 30 graden wordt bereikt.

Back to top button