Nutsdepartement Vredewold Leek start winterprogramma

Leek – Het Departement Vredewold Leek van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen, dat dit seizoen het 185-jarig bestaan viert, heeft het winterprogramma grotendeels rond. Een folder is op te vragen via [email protected]

De eerste lezing van het seizoen 2022-2023 wordt gegeven door de heer Arjen Dijkstra, tot 1 oktober directeur van het Universiteitsmuseum Groningen (daarna van het Fries historisch en letterkundig centrum Tresoar in Leeuwarden).

Op dinsdag 27 september 2022 om 20.00 uur houdt hij in Dorpshuis De Til, Tolberterstraat 36a in Leek een voordracht over Eise Eisinga. Aan het eind van de achttiende eeuw bouwde Eisinga, inwoner van de kleine universiteitsstad Franeker, een schitterend model van het zonnestelsel. Als het af is, verspreidt het nieuws van dit Planetarium zich razendsnel over de wereld.

Nieuw verhaal
In zijn boek “De Hemelbouwer” vertelt Arjen Dijkstra een prachtig nieuw verhaal over het leven van Eisinga en het ontstaan van het Franeker Planetarium. Via tientallen – voorheen onbekende – bronnen weet hij een verrassend beeld te construeren van deze Nederlandse amateur-astronoom (1744-1828). Dijkstra plaatst Eisinga in de context van grote economische, politieke en wetenschappelijke veranderingen. De geschiedenis van Eisinga (die ook nog in Visvliet heeft gewoond) en het Planetarium zijn nauw verweven met het ontstaan van het moderne Nederland. Op de avond is het boek te koop. De entree is € 10,- inclusief een kop koffie/thee en een consumptie (voor leden: € 5,-).

Back to top button