Museum Nienoord directeur, Geert Pruiksma, op de vlucht voor stammenoorlog tijdens reis in Papoea-Nieuw-Guinea

Papoea-Nieuw-Guinea/Leek – Museum Nienoord directeur Geert Pruiksma is de afgelopen dagen tijdens zijn vakantie samen met zijn reisgenoten terechtgekomen in een stammenoorlog. Pruiksma is met zijn reisgezelschap in Papoea-Nieuw-Guinea om een cultureel vredesfeest van verschillende stammen te bezoeken.

Tijdens de reis naar het vliegveld komt Geert in de stammenoorlog terecht samen met een andere grote groep toeristen uit Europa. “Een sponsor van het Goroka Festival blijkt vrijdag al vermoord te zijn. Zijn stam wachtte met wraak nemen tot na afloop van het feest. Ze branden nu in Goroka zo ‘n 50-60 huizen plat, van de stam die de moordenaars zou hebben geleverd. Iedereen die zijn brandende huis ontvlucht, wordt opgepakt. Er hebben handafhakkingen en zelfs onthoofdingen plaatsgevonden.” Meldt Geert Pruiksma op socialmedia.

Veilig op vliegveld
Nadat de groep toeristen op het vliegveld aankwamen, sloot de politie alles af. Alle toegangswegen zijn inmiddels opgebroken. De hoge hekken met prikkeldraad rondom het vliegveld zijn gesloten. Maar Pruiksma kan de gevechten zien, hoort de schoten, ruikt de branden.

Pruiksma vertelt verder, “Er mag zelfs geen vliegtuig meer landen of opstijgen. De medewerkers van het vliegveld bekijken onze foto’s van het festival en wijzen de betrokken stammen aan. Wat jammer voor de betrokkenen dat een vredesfeest eindigt in een stamoorlog. Schutters met geweer of pijl-en-boog en beulen met hakmessen wisselen elkaar af voor het vliegveld. Bij schietgeweld schuilen we achter een binnenmuur. De lucht kleurt grijs van de brandende huizen. Niemand op straat, behalve de krijgers met wie we afgelopen weekend selfies maakten op het dansfeest.”

Hotel
“Overnachten op het vliegveld lijkt ons te gevaarlijk. Als het op straat even rustig is, rijden we snel terug naar het hotel. Dat wordt ook omgeven door hoge hekken, met bewakers en een net als bij het vliegveld asymmetrisch geplaatste poort. Van buiten de poort naar binnen schieten kan ook hier niet. Inmiddels nemen ook bewapende legereenheden hier hun intrek dus over mij hoeft u zich vanavond geen zorgen te maken! En ze zijn nog gezellig ook, net als de stamleden op het festival.” Sluit Geert Pruiksma mee af. Hij hoopt, zodra het weer kan, met het vliegtuig terug naar huis te kunnen keren.

Papoea-Nieuw-Guinea is een land in Oceanië dat het oostelijk deel van het eiland Nieuw-Guinea beslaat. Het grenst aan Indonesië en ligt ten noorden van Australië.

Foto’s: Geert Pruiksma

 

Back to top button