Showband Marum en Bicycle Showband Crescendo doen mee aan meerdaagse ode aan Charles Ives met NNO

Westerkwartier/Groningen – ‘Het meest spectaculaire dat het Noord-Nederlands Orkest de afgelopen twintig jaar heeft gedaan.’ Zo typeert artistiek leider Marcel Mandos Immens, Indrukwekkend; Ives, het programma rondom de relatief onbekende Amerikaanse componist Charles Ives dat het NNO in maart 2024 organiseert.

Met een gratis toegankelijk stadsprogramma, een festivalavond én twee concerten, waaraan ook marching bands en ruim honderd amateurmusici en -koorzangers uit het Noorden meedoen, waaronder Showband Marum en Bicycle Showband Crescendo. 

‘Revolutionair. Geniaal. Bijna onuitvoerbaar.’ Marcel Mandos kan niet genoeg benadrukken hóé bijzonder en bijzonder spectaculair het eerbetoon van het NNO aan de Amerikaanse componist Charles Ives gaat worden, komend voorjaar. Dan speelt het NNO op 15 en 16 maart onder andere de Vierde Symfonie van Ives, een werk dat – vanwege de genialiteit van zijn maker – gehoord moet worden. Zelden wordt het gespeeld. Het is de apotheose van een omvangrijke, meerdaagse ode van het NNO.

Bijzonder gratis stadsprogramma
Met het project Immens, Indrukwekkend; Ives zoekt het NNO ook actief verbinding met de stad Groningen, haar inwoners, Stadjers én studenten, haar bezoekers, amateurmusici en -koorzangers.

Het eerbetoon aan Ives gaat op 2 en 9 maart daarom letterlijk met een gratis publieksprogramma de straat op. Speciaal voor Immens, Indrukwekkend; Ives werden een projectkoor en een projectharmonieorkest opgetuigd, gevuld met 75 amateurzangers en 35 HaFaBramusici uit Noord-Nederland. In de binnenstad van Groningen hoort en ziet het publiek verschillende optredens van deze Noorderlingen, onder meer in het Forum en het Waagplein.

Door de stad lopen marching bands verschillende routes en spelen ondertussen repertoire passend bij Ives. Op de concertavonden houden de marching bands voor aanvang heuse battles voor de deur van de Oosterpoort, alvorens het projectharmonieorkest het publiek in de foyer onthaalt met muziek die terugkomt in het werk van Ives.

How to conduct life – an outside-the-box festival
Daarbij blijft het niet: op woensdag 13 maart organiseert het NNO in de Oosterpoort ook de festivalavond How to conduct life – an outside-the-box festival. Inspiratiebron voor de thematiek van de avond, het omarmen van chaos: Charles Ives. Daarmee wil het NNO bezoekers verleiden om outside the box te kijken, voelen, denken en doen.

In samenwerking met Studium Generale, de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen en in co-creatie met studenten presenteert het NNO een avond vol lezingen, workshops en optredens vol verrassingen door kunstenaars, wetenschappers, schrijvers en muzikanten. Het programma geeft handvatten om je eigen leven te dirigeren.

Kortom, Immens, Indrukwekkend; Ives wordt eerbetoon waar nog lang over nagepraat zal worden. Een van de meest memorabele momenten van de laatste twintig jaar Noord-Nederlands Orkest.

Programma
Het programma van de meerdaagse ode aan Charles Ives:

2 maart, 14.00 – 16.30 uur: optredens projectkoor en -harmonieorkest – Waagplein, Groningen
9 maart, 14.00 – 16.00 uur: optredens projectkoor – Forum en Grote Markt, Groningen
9 maart, 14.00 – 16.00 uur: marching bands – routes door binnenstad, Groningen
13 maart, 18.30 – 23.30 uur:  How to conduct life – an outside-the-box festival – Oosterpoort, Groningen
15 & 16 maart, 20.00 uur:  concerten Immens, Indrukwekkend; Ives – Oosterpoort, Groningen

   
Back to top button