Foto editing de basics: Foto’s eenvoudig bewerken

Je ziet continu prachtige plaatjes op Instagram en Facebook voorbijkomen en jij wil ook zulke plaatjes maken. Maar hoe je ook je best doet, jouw foto´s zien er nooit zo gelikt uit als die van de gemiddelde influencer. Het is goed om te weten dat veel van die foto´s ook gewoon gemaakt zijn met de camera van een Smartphone.

Het enige verschil is dat deze mensen al weten hoe ze foto´s moeten editen, en jij nog niet. Het mooie is dat ook jij heel eenvoudig zelf je foto´s kunt editen. Met onze tips leer je de basics van het editten van foto´s en leer je foto´s eenvoudig te bewerken. Lees snel verder en creëer je eigen foto´s van topkwaliteit.

Tip 1. Zet je foto recht
Tijdens het maken van een foto heb je het misschien niet zo in de gaten, maar een foto wordt vaak niet recht genomen. Voor een mooier resultaat is het belangrijk om de foto recht te zetten. Op een smartphone doe je dit eenvoudig door naar bewerken te gaan en vervolgens naar bijdraaien. Sommige smartphones laten automatisch zien hoe ver je nog moet draaien om de foto recht te krijgen wat het nog makkelijker maakt.

Tip 2. Snijd de foto bij
Een goede foto heft de juiste compositie. Dat wil zeggen dat je bij het maken van de foto de juiste punten benadrukt. Veel mensen hebben de neiging om het hoofdonderwerp in het midden van de foto te zetten. Dat kan in sommige gevallen, maar het is mooier om het hoofdonderwerp iets meer naar rechts of links te zetten, gebruik de regel van de derden voor de ideale compositie. Deel bij het maken van de foto het beeld in gedachte in 9 gelijke vlakken in door twee lijnen van links naar rechts en twee lijnen van boven naar beneden te plaatsen. Probeer de hoofdelementen op een van deze lijnen te laten vallen, hierdoor springen de elementen er meer uit en krijg je een prachtige foto.

Heb je tijdens het fotograferen nog geen rekening gehouden met de juiste samenstelling van de elementen dan kun je de afbeelding zo snijden dat de indeling van de foto meer dynamiek heeft.

Als je foto´s bijsnijd, is er de kans groot dat de beeldkwaliteit afneemt. Zeker als je een foto wil gebruiken om groot af te drukken, of die wil gebruiken op je e-commerce website of Instagram, dan moet de kwaliteit goed zijn. Om een foto te vergroten zonder beeldkwaliteit te verliezen kun je een applicatie gebruiken zoals de: https://nl.depositphotos.com/upscaler.html

Tip 3. Kleuren en contrast aanpassen
Helaas gebeurt het vaak dat je iets fotografeert wat er op de foto anders uitziet dan in het echt. Vaak zijn kleuren minder levendig. Gelukkig kun je dit aanpassen door de kleuren, verlichting en het contrast aan te passen.

Is je foto te licht dan kun je zowel de verlichting wat donkerder maken als de foto wat meer geel en blauw geven. En is de foto een beetje wazig dan kan wat meer contrast zorgen dat de foto weer dynamisch wordt. Om de juiste combinatie te vinden is het aan te raden om een beetje te spelen en oefenen.

Tip 4. Gebruik filters
Ben je nog niet zo bedreven met het editen van je foto´s dan kun je ervoor kiezen om filters te gebruiken. Elke smartphone heeft zijn eigen filters, maar je kunt ook de filters van Instagram gebruiken of filters downloaden.

Met filters kun je een bepaalde sfeer creëren. Gebruik bijvoorbeeld een Sepia filter om het idee te geven dat het om een oude foto gaat. Of kies voor zwart-wit als je wat meer drama wil. Je kunt ook gebruikmaken van filters die ervoor zorgen dat je foto lichter is of dat je er lekker zongebruind uitziet. Maak je gebruik van deze filters dan is het belangrijk om te controleren of de hele foto er goed uitziet en niet alleen het hoofdonderwerp. Het is prima als je er zelf bruiner uitziet, maar let er ook op dat de omgeving niet onnatuurlijk donker wordt.

Tip 5. Spiegel je selfie
We maken allemaal wel eens een selfie. Het is een eenvoudige manier om ook als je alleen bent een leuke foto van jezelf te maken. Leuk als herinnering tijdens je solo-vakantie, of gewoon om aan je vrienden te laten zien dat je alvast zit te genieten van een drankje op het terras.

Als je een selfie maakt met op de achtergrond tekst dan is het jammer dat die tekst in spiegelbeeld op de foto komt. In dat geval kun je de foto achteraf spiegelen. Je kunt dan de tekst gewoon weer lezen en in veel gevallen ziet het er iets natuurlijker uit.

   
Back to top button