Vertrek opgevangen vluchtelingen in de Topsporthal in Leek

LEEK – Een deel van de 300 vluchtelingen die de afgelopen twee weken werden opgevangen in de crisisnoodopvang in de Topsporthal in Leek is inmiddels vertrokken.

Donderdagmiddag 22 oktober 2015 vertrok een gemengde groep van dertig personen naar de Centrale Opvang Locatie (COL) in Ter Apel, waar hun procedure in gang wordt gezet. Vrijdag 23 oktober zijn ongeveer 150 vluchtelingen in bussen vertrokken naar de noodopvang Heumensoord in Nijmegen. Ongeveer twintig personen moeten de asielprocedure conform het Dublin-akkoord voortzetten in het land waarin ze Europa binnenkwamen. Zij zijn naar een regulier centrum vertrokken. De resterende vluchtelingen gaan zaterdag 24 oktober per bus eveneens naar de noodopvang Heumensoord.

Noodopvang

In de afgelopen twee weken heeft de gemeente het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) gestimuleerd om een meer langdurige opvang voor de vluchtelingen te regelen. De Topsporthal is namelijk niet geschikt voor opvang gedurende een langere periode. Daarom eindigt de crisisnoodopvang op maandag 26 oktober. De vluchtelingen zijn nu ondergebracht in een noodopvang elders in Nederland, waar ze kunnen blijven tot hun procedure begint. Het uitgangspunt is, dat ze niet meer tussentijds verhuizen.

Ingezamelde spullen

De goederen die zijn ingezameld en zijn uitgekozen door de vluchtelingen gaan mee naar de nieuwe locatie. De spullen die overblijven gaan naar goede doelen, zoals het Rode Kruis en de kledingbank.

Topsporthal

Na het vertrek van de tijdelijke bewoners wordt de sporthal leeggeruimd en klaargemaakt voor de gewone gebruikers. Dit gebeurt op maandag 26 oktober. De verwachting is dat de hal op dinsdag 27 oktober weer beschikbaar is voor de reguliere activiteiten.

Meer informatie

De gemeente Leek kan zich voorstellen dat inwoners vragen hebben over het vertrek van de vluchtelingen. Meer informatie is te vinden in de lijst met meest gestelde vragen- en antwoorden op www.leek.nl.

   
Back to top button