Wat is het verschil tussen een Vaporizer en een Vape Pen

Partnerbijdrage – Er is veel te doen om elektrisch roken en verdampen. Sinds begin dit jaar zie je overal gekleurde vape pennen met zoete smaakjes. Wat zit daar precies in en wat is het verschil met een vaporizer?

Je ziet ze vast wel eens voorbij komen. Die elektrische apparaten die enorme wolken produceren. Of van die kleine, gekleurde pennen waar vooral jongeren mee lopen. Deze e-sigaretten en shisha pennen zorgen voor veel ophef. In augustus 2022 riep de politiek nog op tot een verbod op deze vape pennen met smaakjes.

Wat is Vapen?
Vapen is eigenlijk verdampen. Het is een alternatief voor roken waarbij een verbranding plaatsvindt. Bij verbranding komen stoffen als teer en koolstofmonoxide vrij. Bij vapen heb je daar geen last van. E-sigaretten, vape- en shisha pennen bootsen roken als het ware na. Tegenwoordig zijn ze verkrijgbaar in allerlei smaken, waardoor het meer gaat lijken op het roken van een waterpijp.

E-sigaretten en vape pennen zijn vaak gevuld met nicotinevrije middelen, waardoor ze worden gebruikt als hulp bij het stoppen met roken. Damp van een e-sigaret of shisha pen bevat wel andere schadelijke stoffen als glycerol, aldehyden en propyleenglycol. Deze stoffen kunnen irritatie veroorzaken in de luchtwegen en deze zelfs beschadigen. Ook kan het, net als bij roken, nadelige gevolgen hebben voor omstanders.

Waarmee kun je Vapen en wat is het verschil?
We noemden al e-sigaretten, vape- en shisha pennen. Naast deze populaire producten zijn er ook nog zogenaamde vaporizers. Deze verdampen geen zoete middeltjes, maar kruiden. Ze worden ook wel dry herb vaporizers genoemd. Je kunt er allerlei droge kruiden in verdampen als eucalyptus, passiebloem, hop, damiana en zelfs tijm. Vaporizers worden ook veel gebruikt voor wiet en andere producten van cannabis.

Het verschil tussen e-sigaretten of vape pennen en vaporizers is dat je met een dry herb vaporizer geen schadelijke stoffen uit vloeibare toevoegingen inhaleert. Je inhaleert slechts de damp die ontstaat wanneer hete lucht door een bepaald kruid zoals tijm of cannabis heen stroomt. Alleen de van nature aanwezige smaakstoffen en werkzame stoffen worden gevat in een damp die je vervolgens kunt inhaleren. Je kunt effecten van kruiden ervaren of gewoon genieten van de smaak.

Verwarring met de Vaporizer
De vaporizer wordt dus vaak verward met een vape pen, shisha pen of e-sigaret. Dat is ten onrechte. De producten die je ermee kunt verdampen verschillen en daarmee heeft het ook andere effecten op je lichaam. Vape- en shisha pennen zijn trouwens al voor een paar euro te krijgen en hebben één functie: damp produceren. E-sigaretten hebben vaak meerdere instellingen die je naar je eigen hand kan zetten, maar het blijft toch beperkt.

Moderne vaporizers hebben tal van features. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende gebruikerssessies doorlopen die vooraf zijn geprogrammeerd voor een bepaalde soort kruiden. Je kunt met behulp van smartphone apps het design naar je eigen hand zetten of de luchttoevoer aanpassen waardoor de damp anders smaakt. Vaporizers hebben enorm veel instellingen en features. Als je een speciale wiet vape wilt om cannabis mee te consumeren, zijn er nog veel meer opties. Voornamelijk Amerikaanse fabrikanten experimenteren erop los en brengen talloze nieuwe modellen op de markt.

Overweeg je te gaan vapen? Bekijk dan goed wat de verschillen zijn tussen vaporizers, shisha pennen, vape pennen, e-sigaretten en zelfs wiet vapes. De apparaten verschillen en daarmee de toepassingen en gezondheidsvoordelen ten opzichte van roken ook.

   
Back to top button