Schaakclub Leek heeft nieuw ‘Jeugdplan’

Leek – Het bestuur van de schaakclub Leek e.o. heeft een nieuw Jeugdplan vastgesteld. De schaakclub Leek wil de jeugd van Leek en omstreken zo goed mogelijk leren schaken. Sportiviteit en plezier in het schaken staan daarbij voorop. Diversiteit in het schaakaanbod, goede trainingen en deskundige begeleiding, zorgen ervoor dat er zowel op prestatief als op recreatief niveau geschaakt kan worden.

In veel landen is schaken een onderdeel van het lesprogramma. Ook in Nederland stijgt het aantal scholen dat schoolschaak aanbiedt. Kinderen vinden schaken leuk en leren met schaken spelenderwijs hun concentratie te verbeteren. Ook andere educatieve waarden komen bij het leren schaken aan bod, zoals het stimuleren van de creativiteit, het oplossen van problemen en het omgaan met fouten en tegenslagen. De schaakclub Leek geeft les op scholen en organiseert jaarlijks voor de NOSBO het Basisschoolkampioenschap van het Westerkwartier.

Gestructureerd opgebouwd
De Stappenmethode is de meest gebruikte methode van de landelijke Schaakbond. De schaaklessen houden rekening met de voortgang van het kind en bestaan uit kleine stappen, met meestal 1 thema per keer. De lesstof is heel gestructureerd opgebouwd, en houdt rekening met de voorkennis van de schaak leerling, dus de volgorde is dus van belang. De lesstof biedt herhaling en de kennis wordt voortdurend getoetst.

Meerdere spelvormen
Wat ruime aandacht krijgt in de nieuwe opzet is het inzetten van vele spelvormen (spelletjes). Als je de werkboeken van De Stappenmethode bekijkt, lijkt het alsof de kinderen alleen door het maken van diagrammen schaken zouden leren. Echter veel meer werkvormen spelen een rol, bijvoorbeeld het zelf verzinnen van stellingen. Het diagrammen oplossen is slechts één van de werkvormen van de hele methode. Ook wordt er online geschaakt via verschillende schaaksites.

De jeugdtrainers van de schaakclub Leek helpen kinderen graag om (beter) te leren schaken. Kom vrijblijvend langs op vrijdagavond van 18.30 tot 19.30 uur in De Balkhoeve, of neem contact op via het formulier op de website.

   
Back to top button