Gemeente Westerkwartier op de bres voor energie-intensieve MKB-bedrijven  

Westerkwartier – “De hoge energieprijzen bedreigen het voortbestaan van vele energie-intensieve MKB-bedrijven en daarmee de leefbaarheid in de dorpen, kernen en buurten.” Dat is het signaal wat de gemeente Westerkwartier namens alle Groninger gemeenten afgeeft in een brief aan minister van Economische Zaken Micky Adriaansens. Je vindt de brief hier.

In dezelfde brief wordt een dringende oproep gedaan om de drempel voor de TEK-regeling (Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief MKB) te verlagen en goede afspraken met de banken en belastingdienst te maken, zodat de ondernemers voor de korte termijn geholpen zijn.

Explosief gestegen kosten
De TEK-regeling compenseert energie-intensieve MKB-bedrijven als bijvoorbeeld bakkers, slagers en supermarkten als minimaal 12,5% van hun omzet opgaat aan energielasten. Veel van deze ondernemers zitten net onder deze 12,5% en hebben er daarom geen recht op. Dit terwijl zij de explosief gestegen kosten nu al niet of nauwelijks meer kunnen dragen.

Tussen wal en schip
Wethouder Marjan Sijperda zegt hierover: “Er dreigt een grote groep MKB-ers tussen wal en schip te raken. Verduurzaming is de enige oplossing voor de lange termijn. Als gemeenten helpen wij hen hier graag mee, maar dat kost tijd. Tijd die er niet is, omdat zij nu geconfronteerd worden met deze lasten. Daarom pleiten wij als gemeente Westerkwartier samen met de andere Groninger gemeenten onder andere voor verlaging van de drempel voor de TEK-regeling. Als deze ondernemers niet meer kunnen voortbestaan is namelijk ook de leefbaarheid in de Groninger dorpen, kernen en buurten in het geding.”

   
Back to top button