Hoe verhoog je de veiligheid bij slecht weer? Tips voor Nederlandse bestuurders

Partnerbijdrage – Het onvoorspelbare weer in Nederland kan bestuurders het hele jaar door voor problemen stellen. Regen, mist, harde windstoten, sneeuw – het navigeren over de Nederlandse wegen bij slecht weer vereist voorzichtigheid en paraatheid. Maar met de juiste kennis en strategieën kunnen bestuurders hun veiligheid verbeteren en hun reis vlotter laten verlopen, zelfs als het weer een keer tegenzit.

Om de rijveiligheid bij slecht weer te verbeteren, raden we bestuurders aan de volgende tips op te volgen:

  1. Wees je bewust van de weersomstandigheden en -situaties op de weg.

Controleer altijd het weerbericht voordat je op reis gaat om op de hoogte te zijn van verwachte weersveranderingen langs de route. Als er zwaar weer wordt verwacht, stel je reis dan indien mogelijk uit. Als je moet rijden, plan dan extra tijd in om je bestemming veilig en rustig te bereiken.  Vermijd indien mogelijk ’s nachts te rijden.

Blijf op de hoogte van verkeersupdates en verkeerswaarschuwingen via de radio, verkeersapps of navigatiesystemen. Wees voorbereid om je route aan te passen als dat nodig is om gebieden te vermijden die vatbaar zijn voor weersgerelateerde gevaren.

  1. Bereid je voertuig voor.

Je auto in perfecte staat houden is heel belangrijk om veilig te kunnen rijden, vooral in ongunstige weersomstandigheden.

Controleer het peil van de olie, de remvloeistof, de koelvloeistof en de ruitensproeier. Vul de brandstoftank.

Controleer of de ruitenwissers, koplampen, verlichting en andere belangrijke onderdelen van je auto goed werken. 

Verwijder sneeuw, ijs en vuil van de voorruit, zijruiten, koplampen en spiegels, indien nodig.

  1. Let op de banden.

Zorg ervoor dat de banden van je auto in goede staat zijn, op de juiste spanning zijn en geschikt zijn voor de huidige weersomstandigheden. 

Banden moeten geschikt zijn voor het seizoen. Gebruik seizoensbanden die speciaal zijn ontworpen voor optimale prestaties en veiligheid, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Overweeg het gebruik van eco-banden. Ze zijn ontworpen om de rolweerstand te verminderen. Milieuvriendelijke autobanden verlagen brandstofverbruik en CO2-uitstoot. 

Zorg ervoor dat de profieldiepte van de banden voldoende is om water af te voeren en tractie te behouden op natte wegen.

  1. Rij voorzichtig.

Verminder je snelheid bij slecht weer. Houd een veilige afstand tot het overige verkeer. Vermijd plotseling remmen en slingeren. Vergeet niet om je richtingaanwijzers ruim van tevoren aan te zetten om andere bestuurders te waarschuwen voor je bedoelingen.

Het zicht is vaak minder bij slecht weer, dus het is belangrijk om jezelf zo goed mogelijk zichtbaar te maken voor andere bestuurders. Gebruik dimlicht en mistlampen als dat nodig is.

Wees extra voorzichtig op natte en gladde wegen, op bruggen, viaducten en in gebieden met beperkt zicht. 

Raak niet afgeleid en gebruik je telefoon niet tijdens het rijden. Houd beide handen aan het stuur en wees voorbereid om snel te reageren op veranderende wegomstandigheden.

Let vooral op fietsers en voetgangers.

Als je je ongemakkelijk of onveilig voelt, kun je je voertuig het beste op een veilige plaats parkeren en wachten tot het weer beter wordt. Gebruik je alarmlichten om andere bestuurders op je aanwezigheid te attenderen.

  1. Wees voorbereid op noodgevallen.

Neem een EHBO-kit, sleepkabel, schep, zaklamp en andere benodigdheden mee.

Laad je mobiele telefoon op voordat je op reis gaat. Laat iemand je route en verwachte aankomsttijd weten.

Rijden bij slecht weer vereist geduld, oplettendheid en paraatheid. Wees je ervan bewust dat je reis langer kan duren dan normaal en laat je niet verleiden om onnodige risico’s te nemen om tijd te besparen. Vergeet niet dat jouw veiligheid en die van andere weggebruikers altijd de eerste prioriteit moet zijn. 

   
Back to top button