Stookalert afgegeven voor de provincie Groningen; RIVM adviseert om geen hout te stoken

Provincie –  Het RIVM adviseert om op zaterdag 19 november 2022 in de provincie Groningen geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen.

Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Het advies geldt niet voor mensen die een kachel als hoofdverwarming gebruiken, maar blijf je ervan bewust dat je buren last kunnen hebben van de rook.

Schadelijke stoffen
Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook. De ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag zorgen dat de rook blijft hangen.

Verwachting
Naar verwachting blijven de weersomstandigheden in de nacht ongunstig want de windsnelheid neemt verder af. Zondagmiddag 20 november lijkt de windsnelheid toe te nemen waardoor de rook meer verspreidt. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit. Lees meer op www.rivm.nl/stookalert

   
Back to top button