Weekendweer: vrij koud Sinterklaasweekend met maximaal 2-3 graden en stevige noordoostenwind

Landelijk – Het eerste weekend van december verloopt licht winters. De bewolking overheerst, soms schijnt de zon en het blijft droog. In de nachten vriest het licht, overdag is het 2-3 graden boven nul. Mede door een stevige noordoostenwind ligt de gevoelstemperatuur het hele weekend enkele graden onder nul, laat Weeronline.nl weten.

Met een meest matige oosten- tot noordoostenwind wordt koude lucht aangevoerd. De temperatuur wordt op deze vrijdag dan ook niet hoger dan 2 graden in het oosten en 4, lokaal 5 in het westen. Voor het gevoel lijkt het de hele dag te vriezen met een gevoelstemperatuur enkele graden onder nul. Een dikke jas in combinatie met handschoenen en een sjaal zijn dan ook aan te raden.

Het weerbeeld laat vrij veel bewolking zien en uit dikkere bewolking valt soms wat lichte motregen of motsneeuw. In het noorden en later ook in het westen van het land breekt de zon af en toe door. Elders blijft de bewolking overheersen en in het zuiden van Limburg kan wat (smeltende) sneeuw vallen.

Koud weekend
De winterjas is ook op beide weekenddagen aan te raden als je naar buiten gaat, want zowel zaterdag als zondag staat een koude noordoostenwind. Boven land is de wind zwak tot matig, aan zee en in het Waddengebied waait het soms (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6. De thermometers wijzen overdag waarden van 2-3 graden boven nul aan, maar de gevoelstemperatuur ligt het gehele weekend ruim onder nul.

Het weerbeeld laat zaterdag flinke zonnige perioden zien, zondag is er meer bewolking. Toch kan zondag met name in het noorden ook de zon nog even doorbreken. Het blijft over het algemeen droog.

Het advies aan Sinterklaas en zijn Pieten is dan ook om zich goed aan te kleden als ze dit weekend bij veel mensen langs de deuren gaan. In de avond, nacht en vroege ochtend vriest het licht.

Aanhoudend vrij koud decemberweer
Na het weekend blijft de bewolking overheersen, maar soms schijnt ook even de zon. Uit die bewolking valt af en toe wat neerslag. Naast ‘gewoon’ regen kan dit soms ook natte sneeuw zijn. In de nachten daalt het kwik naar waarden rond het vriespunt, overdag is het maximaal 5 graden. Daarmee blijft het vrij koud voor de tijd van het jaar, want temperaturen van 6 tot 8 graden zijn gebruikelijk zo begin december.

   
Back to top button