Schakers Leek II spelen gelijk tegen Groninger Combinatie VI

Groningen/Leek – Donderdagavond 7 december vertrokken 4 spelers van Schaakclub Leek naar het Jannes van der Wal Denksportcentrum in Groningen voor de wedstrijd in de viertallen-competitie tegen het zesde van de Groninger Combinatie (GC VI).

Het werd een spannende wedstrijd die uiteindelijk in een gelijkspel eindigde. Beide teams hadden kansen gehad op de hele buit. Zo won Tobias van Essen vanuit mindere stand. Met een stukoffer dwong hij in het eindspel promotie van zijn pion af. Gerwin Fokkema liet zich in een mindere maar misschien houdbare stelling pardoes mat zetten. Jos Luchtenburg speelde een degelijke remise. Sander Bolhuis ging akkoord met remise in een stand die bij nader inzien hem nog wel wat kansen gaf. Na twee gelijke spelen staat Leek II 4e van de 8.

Voorsprong vergroten
De 10e ronde van de interne competitie was met een opkomst van 8 spelers niet erg druk. Door de afwezigheid van de nummers 2,3 en 4 van de ranglijst kon Tijmen Hofstra zijn voorsprong kon vergroten. Lange tijd zag het er niet naar uit dat hem dat zou lukken. In de opening verspeelde hij door een onnauwkeurigheid twee pionnen tegen Frans Huisman. In het resterende eindspel van twee torens en loper voor Tijmen met wit, en twee torens en een paard voor Frans  was Tijmen actieve toren op c7 een magere compensatie voor de twee pionnen extra van Frans. Maar in het verloop van het spel wist Tijmen toch met opoffering van al zijn pionnen op de koningsvleugel de pionnen op zijn damevleugel als eerste naar de overkant te krijgen. Jos Luchtenburg had intussen met een stukoffer op e3 de witte stelling van Hidde van Viegen opgeblazen. Hidde gaf meteen op.

Tijdsnood
Huib Matthijsse speelde een boeiende partij tegen Gerrit Bies. Huibs dame drong gevaarlijk de zwarte stelling binnen wat Gerrit dwong om een paar pionnen te offeren. Hij kreeg daar een stuk voor terug, maar het waren wel veel pionnen. In tijdnood bood Gerrit remise aan, wat Huib accepteerde. Kees Praagman speelde tegen Sander Bolhuis een klassieke variant van de Siciliaanse draak. Lang volgde de partij gebaande paden, maar toen Sander iets te passief speelde kreeg Kees kansen tegen de zwakke d-pion. Sander ging als eerste de fout in door een combinatie van Kees toe te laten, die bij goed spel hem de d-pion had opgeleverd. Kees wilde meer en nam een kwaliteit, waarvoor Sander ruime compensatie kreeg.

In het vervolg misten beiden een paar keer de beste voortzetting. Uiteindelijk focuste Sander zich te veel op zijn eigen aanval, waardoor hij niet in de gaten had dat hij zelf eerder mat ging. Komende vrijdag speelt het bekerteam Leek 2 thuis tegen ESG uit Emmen.

   
Back to top button