Officieel warmste oudejaarsdag ooit gemeten

Landelijk – Het is officieel de warmste oudejaarsdag ooit gemeten met in De Bilt om 11:10 uur een temperatuur van 14,5 graden. Daarmee is het kersverse record van vorig jaar gebroken, laat Weeronline.nl weten. Op oudejaarsdag 2021 werd het 14,4 graden in De Bilt. De temperatuur loopt vandaag mogelijk nog wat verder op.

In het zuiden van het land is het nog veel zachter met lenteachtige temperaturen van 15 tot 17 graden. Het weerbeeld is echter herfstachtig met bewolking, wind en regen. Het is al de vierde keer deze eeuw dat het record voor oudejaarsdag wordt aangescherpt. De eerste keer was in 2006 met 12,3 graden, daarna volgden 2017 met 13,7 graden, 2021 met 14,4 graden en nu dus 2022.

Nieuwjaarsdag wordt het opnieuw uitzonderlijk zacht en daarmee beleven we mogelijk ook de warmste nieuwjaarsdag ooit gemeten. Het warmterecord voor 1 januari in De Bilt staat op 13,2 graden. Over alle stations staat het record voor nieuwjaarsdag op 15,1 graden, gemeten in Maastricht. Beide records zijn vorig jaar genoteerd.

Achtste warmterecord van 2022
Het warmterecord van vandaag is het achtste datum-warmterecord van 2022, voor de maximumtemperatuur in De Bilt. Het jaar begon meteen al recordwarm op 1 januari en vervolgens werd het ook recordwarm op 22 maart, 14 & 25 augustus, 28 & 29 oktober en 12 november. Op 18 september werd een datum-kouderecord voor de maximumtemperatuur in De Bilt genoteerd. Dit was het eerste kouderecord sinds oktober 2019.

Deze eeuw tellen we tot dusver gemiddeld acht keer zoveel datum-warmterecords als datum-kouderecords voor de maximumtemperatuur in De Bilt. In een stabiel klimaat zouden het aantal kouderecords en warmterecords in evenwicht.

Back to top button