VEV’67 – Leeuwarder zwaluwen (lzw)

De voorbeschouwing:

Op de laatste zaterdag in de maand mei stond de eerste wedstrijd van een dubbele confrontatie met de Leeuwarder zwaluwen op het programma voor de geelhemden uit Leek. De inzet van de twee wedstrijden is een plaatsje in de eerste klasse voor het volgende seizoen. Voor de Lzw zou dit een stap omhoog zijn terwijl het voor de ploeg uit Leek alleen maar handhaving betekent. Voor beide ploegen dus veel om voor te strijden.

De laatste weken sterk spelende Gerhard van den Berg moest deze wedstrijd aan zich voorbij laten gaan vanwege het heugelijke feit dat hij een dag eerder in het huwelijksbootje was gestapt. Hierdoor kwam er een plaatsje vrij die ingevuld zou worden door Rense Dijk. De Lzw hadden in de vorige ronde afgerekend met Noordscheschut terwijl VEV’67 in Emmen Drenthina aan de kant had gezet. De eerste wedstrijd was een thuiswedstrijd voor VEV’67 dat hiermee dus het thuisvoordeel had. Op een dag waarin het in de ochtend druilerig en het in de middag toch lekker aangenaam weer werd, waarbij het wel behoorlijk waaide, mochten de volgende mannen de beentjes losgooien om te proberen de eerste klap uit te delen.

Bert Jan Vos ( GK ), Jan Herman Teeninga ( C ), Lars Jellinek, Robin Elderman, Koert Thalen, Jacob Tjoelker, Jeffrey Visser, Wessel van der Galien, Rense Dijk, Alexander Goos, Vincent de Koning, Ton Baan, Enrico Wardenier, Marco Soeten, Joachim Wiegman, Ivo de Groot ( GK )

De wedstrijd:

Nadat de aftrap was verricht door de pupil van de week kon de wedstrijd beginnen. De thuisploeg kende een vliegende start want al na 10 minuten stond de 1-0 op het scorebord. De bal kwam via Vincent de Koning bij Jeffrey Visser die de bal slim met het hoofd meenam en daardoor vrij voor de keeper verscheen van de Lzw. De scherpe Jeffrey aarzelde niet en ramde de bal achter de kansloze keeper die het nakijken had en de bal tegen de touwen zag gaan voor de 1-0. Er werd hard gejuicht maar het gejuich verstomde na 16 minuten toen de Lzw de 1-1 aantekenden. Een vrije bal van de Lzw werd strak aangesneden en verdween over de muur in het doel achter de tevergeefs zwevende Bert Jan Vos. Een streep door de rekening van de thuisploeg die na 20 minuten bijna op 2-1 kwam via een bijna curieus doelpunt. Een lange crossbal van Vincent bereikte Jeffrey die voor zijn man langs sneed. De verdediger kon echter de bal nog wegrammen maar schoot tegen Rense Dijk aan die daarmee onbedoeld bijna de 2-1 liet aantekenen. Helaas voor Rense hobbelde de bal net naast. In de fase na dit moment was VEV’67 niet fel genoeg en stond niet kort genoeg te dekken waardoor de Lzw teveel ruimte kreeg. Bij een tegenaanval van de Lzw was de rappe vleugelverdediger Lars Jellinek te snel af die geen overtreding durfde te maken waardoor de spits een schietkans kreeg maar het schot naast zag gaan.

Het spel van de Lzw was erg geënt op het bereiken, met een lange bal, van de vleugelspelers die behoorlijk snel waren. In de 36ste minuut moest Bert Jan handelend optreden bij een schot in de rechterhoek. De inzet van dichtbij werd door de goalie in tweede instantie klem gepakt. In de 40ste minuut liet VEV’67 zich voort het doel zien maar de voorzet van Koert Thalen kon opgepakt worden door de doelman van de Lzw. In de 45ste minuut was Jeffrey drie spelers te snel af maar werd door de 4de man neer gemaaid die daar terecht de gele kaart voor zag. De vrije bal zou niets opleveren waarna het tijd was om de kleedkamer op te zoeken voor de thee. In de rust werden de puntjes op de spreekwoordelijke i gezet. Na de tactische weerspiegelingen werd er op de deur geklopt ten teken dat de tweede helft zou beginnen. Het begin van de tweede helft was voor de Lzw die in de 50ste minuut op 1- kwamen. Vanaf de flank werd een speler van de Lzw bereikt die zichzelf vrij kapte en de geboden kans benutte door hoog en droog binnen te schieten. Vijf minuten later was er een kopkans voor Vincent op aangeven van Jeffrey maar de blonde aanvaller zag zijn kopbal overgaan.

Met nog 25 minuten te gaan was er een aanval over de linkerflank van VEV’67 waarbij Koert een kans kreeg om uit te halen. De inzet was hard maar ging net voorlangs voor een doeltrap. Twee minuutjes later viel de “vorentscheidung” toen de gasten een gemakkelijk gegeven penalty mochten nemen wegens vermeend hands van Wessel van der Galien. De pingel werd in de linker hoek gedeponeerd achter de naar rechts duikende Bert Jan die daarmee kansloos werd. Na de 1-3 werd Jacob Tjoelker gewisseld voor Joachim Wiegman en werd Enrico Wardenier binnen de lijnen gebracht voor Lars Jellinek. In de 70ste minuut was er een overtreding op Jeffrey die naar het gras ging. De linksback van de Lzw reageerde op de buiteling van Jeffrey en gaf hem een tik in het gezicht naar oordeel van de vrouwelijke assistent scheidsrechter. De scheidsrechter nam het oordeel over wat resulteerde in een rode kaart voor de speler van de Lzw. Ondanks de numerieke meerderheid slaagde de thuisploeg er niet in om kansen te creëren. Dit kwam deels doordat VEV’67 slordig in de passing was en de Lzw bleven vechten om de 1-3 vast te houden. Na negentig minuten stond de 1-3 nog steeds op het scorebord maar mocht VEV’67 nog een keer een vrije trap nemen op een mooie positie voor een linkspoot. Enrico belastte zich met dit klusje en schot op magistrale wijze de bal tegen de touwen achter de versteend staande doelman van de Lzw die geen hand uitstak om de bal tegen te houden.

Na de 2-3 was er ineens nog een grote kans voor de Lzw. Een speler van de Lzw brak door maar zag oog in oog met de doelman de keeper als winnaar uit het duel komen. Met een prima redding met de voet behoedde Bert Jan VEV’67 voor een grotere achterstand en bleef de 2-3 op het bord staan. Na deze laatste kans was het over met de pret en floot de scheids voor de laatste maal de wedstrijd naar het einde.

De nabeschouwing:

Na het laatste fluitsignaal zochten de spelers de dug-out op. Scheidend trainer Ron de Boer en Jan Herman Teeninga die zijn voetbalschoenen aan de wilgen hangt, kregen van voorzitter Jaap Pranger een bloemetje en een presentje. Hierna werd de wedstrijd geanalyseerd en was de mening toch wel dat de 2-3 van groot belang was voor de return van volgende week. De vrije bal van Enrico werd besproken want menig speler en supporter dacht dat de bal over zou gaan. Niets was minder waar want de bal daalde ineens waardoor hij tegen de touwen sloeg. Eveneens de cruciale redding van Bert Jan in de laatste minuut passeerde de revue. Met de 2-3 uitslag is nog van alles mogelijk maar is winst noodzakelijk om ook volgend jaar weer in de eerste klasse te kunnen uitkomen. Voor de laatste maal dit seizoen roep ik alle supporters op om de zwart gele brigade luidkeels aan te moedigen. Met jullie hulp en steun gaan de spelers nog een keer knallen en moet het volgende week goed komen. Ondergetekende is daar heilig van overtuigd. Met deze overtuiging zeg ik maar weer,