Gemeentelijke aanslagen (2 stuks) gemeente Westerkwartier in februari op de mat of digitaal

Westerkwartier – Vanaf dit jaar ontvangt u de aanslagen voor de gemeentelijke belastingen in twee delen. Gemeente Westerkwartier verstuurt de aanslagen in februari 2023. Heeft u zich aangemeld bij MijnOverheid.nl? Dan ontvangt u de aanslagen in de Berichtenbox van MijnOverheid. Heeft u zich niet aangemeld? Dan ontvangt u de aanslagen per post.

Wat kunt u verwachten?
U ontvangt vanaf dit jaar twee keer een aanslag gemeentelijke heffingen via de post of digitaal:

1.   Aanslag variabele afvalstoffenheffing 2022
Nieuw dit jaar is dat u rond 8 februari 2023 apart een aanslag ontvangt voor de variabele afvalstoffenheffing 2022. U betaalt voor de kilo’s afval die u in 2022 aanleverde.

2.    Gecombineerde aanslag gemeentelijke heffingen 2023
In de laatste week van februari 2023 ontvangt u de gecombineerde aanslag gemeentelijke belastingen voor 2023 Deze bestaat uit:

  • Vaste kosten afvalstoffenheffing, een jaarlijks tarief
  • Rioolheffing
  • Onroerendezaakbelasting (OZB) op basis van de WOZ-waarde, indien van toepassing

U ontvangt een aparte aanslag variabel afvalstoffenheffing
Binnen de gemeente Westerkwartier gebruiken we het Diftar-systeem. Dit betekent dat u elk jaar een vast bedrag afvalstoffenheffing betaalt en ook een variabel bedrag afvalstoffenheffing. De hoeveelheid afval die u aanlevert wordt gewogen. Per aangeleverde kilo afval betaalt u  afvalkostenheffing, dit noemen we variabele kosten. Als u minder afval u aanlevert, betaalt u ook minder.

Tot en met belastingjaar 2021 stonden deze variabele kosten over het voorgaande jaar op de gecombineerde aanslag gemeentelijke belastingen. Voor het belastingjaar 2022 ontvangt u achteraf een aparte aanslag van de aangeleverde kilo’s afvalstoffen. U ontvangt nu, rond 8 februari 2023 een aanslag variabele afvalstoffenheffing over 2022. Begin 2024 ontvangt u de volgende aanslag, die over dit jaar 2023 gaat.

Het taxatieverslag WOZ-waarde staat op MijnOverheid.nl
Het taxatieverslag waarin de WOZ-waarde van uw woning staat vermeld, wordt naar MijnOverheid.nl verstuurd. Als de aanslag op uw naam staat, kunt u het taxatieverslag op MijnOverheid.nl inzien onder het tabblad ‘Persoonlijke Gegevens –> Wonen’. U hoeft hiervoor geen vinkje bij de gemeente te zetten.

U kunt de gemeentelijke belastingen betalen via automatische incasso
Dit heet een machtiging. U geeft de gemeente dan toestemming de belasting in termijnen van uw rekening af te schrijven. U kunt zich hiervoor aanmelden via deze website.

Heeft u vragen of wilt u meer weten?
Neem dan contact op met de gemeente Westerkwartier via telefoonnummer 14 0594 of stuur een e-mail naar [email protected].

   
Back to top button