Weeromslag op komst; donderdag kans op regen met Saharazand en vrijdag ronduit onstuimig

Landelijk – Het fraaie zonnige weer raken we in de loop van de week kwijt. Donderdag is er veel bewolking en de regen in de ochtend kan wat Saharazand bevatten. Vrijdag wordt het ronduit onstuimig met kans op zware windstoten. Wel is het zacht voor de tijd van het jaar met 11 tot 14 graden.

Vandaag en morgen blijft het droog en vooral vanmiddag is het zonovergoten. Morgen heeft de zon op een aantal plekken waarschijnlijk wel wat meer moeite om door te breken. Met veel zon kan het kwik in het zuiden en oosten oplopen naar 12 of 13 graden.

Donderdag beetje regen met mogelijk Saharazand
Donderdag is er weinig ruimte voor de zon. In de ochtend valt een beetje regen en hierbij kan ook wat Saharastof (zeer fijn zand uit de Sahara) zitten en dit kan vieze auto’s en tuinmeubelen opleveren. Na de regen is het een tijdje droog, maar eind van de dag volgen buien. Het wordt 9 tot 11 graden bij een aantrekkende zuidwestenwind.

Ronduit onstuimige vrijdag
Vrijdag trekt een aantal buien over het land, maar is er ook regelmatig ruimte voor de zon. De wind speelt deze dag de hoofdrol en draait van zuidwest naar west tot noordwest. In het binnenland waait het veelal (vrij) krachtig, 5 tot 6 Bft. Aan zee is de wind hard en in het Waddengebied stormachtig, 7 tot 8 Bft. In de kustgebieden in het westen en in Noord-Nederland is kans op zware windstoten van ruim 75 km/uur. In het Waddengebied kan de wind soms uithalen naar ruim 90 km/uur. Koud en guur wordt het niet, want met 11 graden in het noorden tot lokaal 14 graden in Zuid-Nederland lijkt het zelfs de zachtste dag van de week te worden.

Zacht weekend, zondag grotere kans op regen
Ook in het weekend is het zacht voor de tijd van het jaar met op beide dagen middagtemperaturen van 8 tot 10 graden in Noord-Nederland en 10 tot 12 graden in het midden en zuiden. Maxima van 6 of 7 graden zijn gebruikelijk half februari.

Zowel op zaterdag als zondag blijft de zon voornamelijk schuil achter de wolken. Alleen zondagmiddag lijkt het erop dat de zon lokaal even door kan breken. Op beide dagen waait er een meest matige zuidwestenwind. De kansen op veel wind zijn, zeker in Zuid- en Oost-Nederland, niet groot. Dit is enigszins goed nieuws voor de talloze carnavalsoptochten die op het programma staan, maar droog blijft het echter niet. Vooral zaterdag staan er perioden met regen op het programma en moeten de feestvierders rekening houden met een natte dag. Ook zondagochtend kan het nog enige tijd regenen, maar vanaf de middag blijft het in de carnaval regio’s hoogstwaarschijnlijk droog.

Back to top button