‘We Love Westerkwartier Schoon’ op Valentijnsdag van start

WESTERKWARTIER – Op Valentijnsdag, vrijdag 14 februari, wordt de aftrap gegeven van het afvalproject ‘We Love Westerkwartier Schoon’. Dit gebeurt om 10:00 uur op basisschool De Borgstee in Grijpskerk. De openingshandeling bestaat uit het gezamenlijk zingen van een speciaal door de ‘Liedjesmama’ gecomponeerde afvalrap.

Dit lied wordt gezongen door de milieuwethouders van de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn en leerlingen en leerkrachten van De Borgstee en De Triangel.

Ruim 2900 leerlingen ruimen op

Na het afvallied begint de zwerfvuilactie. Ruim 2900 leerlingen verdeeld over 30 scholen in het Westerkwartier doen hieraan mee. Tijdens de zwerfvuilactie ruimen kinderen in hun eigen dorpen de rommel in de omgeving van de school op. Zij worden door de wethouders een handje geholpen. Bij De Borgstee is ook een interactieve promotiebus van Nederland Schoon aanwezig, waarin leerlingen een afvalgame kunnen spelen.

Bloemstukken van afval

Het verzamelde afval wordt gescheiden. Zo krijgen de leerlingen inzicht in de hoeveelheid afval die rond hun scholen zwerft. Van het afval maken de leerlingen Valentijnsbloemen om mee naar huis te nemen.

We Love Westerkwartier Schoon

Met het afvalproject worden basisschoolleerlingen op een toegankelijke manier bewust gemaakt van de invloed die afval heeft op hun leefomgeving. Om het project extra kracht te geven hebben docenten een training gevolgd, zodat ze met het bijbehorende lesmateriaal van IVN uit de voeten kunnen. Ook gaan de leerlingen op excursie naar afvalverwerkingsbedrijven Hummel of Hoeksema. Verder is er een lesaanbod met workshops over cultuur en muziek. In totaal doen 4500 basisschoolleerlingen uit het Westerkwatier mee aan ‘We Love Westerkwartier Schoon’.

Uniek samenwerkingsproject

‘We Love Westerkwartier Schoon’ is een uniek samenwerkingsproject tussen NDCE Westerkwartier (Natuur- Duurzaamheids, en Cultuureducatie), IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid), de Westerkwartiergemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn en basisscholen in het Westerkwartier.

Back to top button