De watervrouwen in Tolbert gaan de strijd met de Waternavel al vroeg in het jaar weer aan

Tolbert – De Tolbertervaart valt al een aantal jaren in de zomermaanden geheel ten prooi aan de grote waternavel, een exoot die hier niet thuis hoort, maar toch uitstekend gedijt. Verschillende bewoners van de Waterman, één van de mooiste en gezelligste straten van Tolbert aldus de bewoners, gelegen aan de Tolbertervaart, ergeren zich hier al lang aan.

Het blijft in dit geval echter niet bij ergernis, geklaag en treurnis. Nee! Aan de Waterman worden de handen uit de mouwen gestoken. En dan vooral door de dames. Carolien en Tanya, onze dappere Watervrouwen, zijn inmiddels al weer enkele weken, zo nu en dan met de boot op de Tolbertervaart te vinden. Hun acties zijn er op gericht om, in een zo vroeg mogelijk stadium, zoveel mogelijk kleine plantjes van de grote waternavel uit het water te halen. De achterliggende gedachte hierbij is dat door de kleine stekjes te verwijderen, zodat er geen grote pollen/matten gevormd gaan worden.

Compleet dichtgegroeid
De afgelopen jaren waren er na de zomer steeds grote stukken van de Tolbertervaart geheel overdekt met waternavel. Dat kan nooit goed zijn voor al het waterleven daaronder. De grote hopen die er dan in de herfst ontstonden als de medewerkers van de gemeente de Tolbertervaart dan toch maar schoon maakten, bleven vaak liggen tot ver in het volgende voorjaar. Dat levert dan ook weer irritaties op.

Tot een minimum beperken
Aan de Waterman is iedereen vol goede hoop dat door de inzet van deze enthousiaste Watervrouwen, de groei van de grote waternavel tot een minimum kan worden beperkt en dat we het hele jaar kunnen genieten van mooi open water in de Tolbertervaart, met volop ruimte voor veel leven erin.

   
Back to top button