LOS wint 3 provinciën GONGschaaktoernooi in Leek

Leek – Op 19 mei, de vrijdag na hemelvaart organiseerden Schaakclub Leek het traditionele 3 provinciën GONGschaaktoernooi. Bij gongschaak is de bedenktijd per zet gefixeerd: om de 15 seconden gaat de Gong, en precies op dat moment moet je je zet doen.

De eerste editie van dit toernooi werd al vele tientallen jaren geleden gehouden, waarna het jarenlang op de agenda stond. De afgelopen jaren is geprobeerd deze traditie in ere te herstellen, maar door Corona kwam daar de klad in. Nu is de draad weer opgepakt. In de Cazemierboerderij verzamelden zich een kleine veertig schakers die in 10 teams de strijd met elkaar aanbonden. Na 6 ronden Zwitsers, ruim voor elf uur was de strijd gestreden.

Grote winnaar
De schakers van LOS (Locatie Ongebonden Schaken) uit Groningen waren ongenaakbaar, ze wonnen alle wedstrijden met 4-0. Verrassend tweede werd het gelegenheidsteam CLR (Combinatie Leek Roden) dat uit losse spelers was geformeerd omdat er 1 team minder opkwam dan verwacht. Na een gelijkspel in de eerste ronde tegen De Twee Kastelen (DTK) uit Buitenpost en de nederlaag tegen LOS wat later werden verder alle wedstrijden gewonnen. Gedeeld derde werden Leek 1 en HSP Veendam met 8 punten. Leek behaalde meer bordpunten, maar daarbij moet worden opgemerkt dat HSP Veendam beduidend sterkere tegenstand had gehad. Het Emmer Schaak Genootschap (ESG) werd met 7 punten 5e. Daarachter viel een gat. Oostermoer, DTK en Middelstum deelden de 6e plaats, Roden en Leek 2 de 9e.

De sfeer tijdens de avond was uitstekend, iedereen hield zich goed aan het strakke tempo. Volgend jaar een nieuwe editie.

   
Back to top button