Aanpak essenlaan in verband met essentaksterfte

LEEK – Sinds enkele jaren wordt de gemeente Leek op meerdere plaatsen geconfronteerd met de essentaksterfte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die in de houtvaten van de besmette essen groeit. Deze vaten raken verstopt, waardoor de takken en bladeren verdrogen en vervolgens afsterven.

In verband hiermee heeft de gemeente Leek een onderzoek laten verrichten op het Landgoed Nienoord. Het blijkt dat ongeveer 70 % van de bomen op de essenlaan zijn aangetast. Uit voorzorg is er in de afgelopen winter een hoogwerker ingezet om het dode hout langs het pad te snoeien. In de huidige situatie gaat de karakteristieke singel echter op termijn verloren.

De gemeente pakt het probleem gefaseerd aan. Dit is nodig omdat de singel door verschillende vleermuissoorten wordt gebruikt als vliegroute. In 2014 is al een nieuwe elzensingel aan de noordkant geplant. Vervolgens worden vier van de zes rijen bomen gerooid en wordt een nieuwe laanbeplanting gekozen. Er is gekozen voor herplant met linde. De sloot aan de zuidkant wordt voorzien van flauwe taluds, waardoor in de bermen bijzondere planten als valkruid en ratelaar meer kans krijgen.

Voor geïnteresseerden is er een inloopmiddag op 12 januari 2016 tussen 15.30 en 17.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis van Leek.

   
Back to top button