NL-Alert geeft op maandag 5 juni rond 12 uur een testbericht uit

Landelijk – Ieder half jaar in juni en december zendt de overheid rond 12:00 uur een NL-Alert testbericht uit. Maandag 5 juni 2023 is de volgende uitzending.

Hoe weet ik dat het om een testbericht gaat en niet om een noodsituatie?
In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een testbericht gaat. Het testbericht bevat de volgende tekst: “NL-Alert 05-06-2023 12:00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op nl-alert Nederlands *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: nl-alert Engels

Waarom heb ik meerdere testberichten ontvangen?
Het meerdere malen ontvangen van NL-Alert testberichten kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer je de melding van het NL-Alert testbericht niet goed wegdrukt, kan het NL-Alert zich opnieuw aanbieden totdat het ‘gelezen’ wordt. Ook kan op een telefoon met het Android besturingssysteem een herhaalfunctie zijn ingesteld voor algemene berichtgeving, waardoor het NL-Alert opnieuw wordt getoond. Een andere verklaring kan zijn dat jouw mobiele telefoon het NL-Alert kan ontvangen op twee kanalen. NL-Alert wordt namelijk uitgezonden via twee verschillende kanalen: één kanaal voor oudere mobiele telefoons en één voor moderne telefoons. Sommige mobiele telefoons gebruiken beide kanalen. Daardoor ontvangen die telefoons het NL-Alert dubbel.

NL-Alert ingesteld maar geen test bericht
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je geen NL-Alert testbericht hebt ontvangen.
• Je gebruikte de vliegtuigmodus op je telefoon of je toestel stond uit.
• Je had tijdelijk geen bereik.
• Je telefoon was verbonden met een Duitse of Belgische zendmast.
• Je telefoon was verbonden met een oud 2G of 3G netwerk.
Bekijk deze video voor meer uitleg.

Ik ontving het testbericht later dan was aangekondigd. Hoe kan dat?
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je het NL-Alert testbericht later hebt ontvangen.
• Je gebruikte vliegtuigmodus op je telefoon of je toestel stond uit.
• Je had tijdelijk geen bereik.
• Je telefoon was verbonden met een Duitse of Belgische zendmast.
• Je telefoon was verbonden met een oud 2G of 3G netwerk.
Meer weten? Bekijk dan ook eens deze video.

Andere waarschuwingen/geluiden tijdens test bericht
NL-Alert is een alarmmiddel. Wanneer je een NL-Alert op je mobiel ontvangt, laat je telefoon een luid en doordringend alarmgeluid horen. Daarmee wordt meteen duidelijk dat er meer aan de hand is dan een SMS, WhatsApp of emailbericht. Ontvang je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en informeer anderen. Wil je zeker weten dat het om een NL-Alert gaat? Bekijk dan deze video.

Waarom is het testbericht nu ook in het Engels?
In Nederland zijn er altijd mensen uit andere landen op bezoek, bijvoorbeeld voor vakantie, studie en werk. Omdat zij gebruik maken van het Nederlandse telefoonnetwerk, kunnen zij het NL-Alert testbericht ontvangen. Om meteen duidelijk te maken dat het om een testbericht gaat en zij dus niets hoeven te doen, is er een Engelse regel toegevoegd.

Afmelden van NL-Alert
Als je geen testberichten wilt ontvangen, kun je dit uitzetten op jouw mobiele telefoon. Let op: als je dat doet, ontvang je ook geen NL-Alert in geval van een noodsituatie bij jou in de buurt. Op de pagina ‘je mobiele telefoon‘ kun je lezen hoe je NL-Alert op jouw mobiele telefoon kunt uitschakelen.

   
Back to top button