Unieke ondergrondse restafval containers in gebruik genomen

LEEK – Donderdagmiddag 20 februari zijn bij het apartementencomplex de Ridderhof in het centrum van Leek unieke ondergrondse restafval containers in gebruik genomen. Ten behoeve van het appartementencomplex  zijn ondergrondse containers geplaatst, die restafval op gewicht registreren.  Door deze unieke voorziening kunnen voortaan ook in appartementencomplexen de kosten van afvalverwijdering per huishouden worden toegerekend.

Sinds een jaar of tien werkt de gemeente Leek met afrekenen op gewicht. Dit wordt het geDIFferentieerd TARief, kortweg DIFTAR, genoemd. Tot nu toe wordt de heffing bij appartementen bepaald door de totale hoeveelheid kilo’s te delen door het aantal appartementen dat van de verzamelcontainer gebruik maakt. Dit systeem deed onvoldoende recht aan het uitgangspunt van “de vervuiler betaalt”. Ieder huishouden heeft een eigen manier om van het afval af te komen en is in meer of mindere mate bereid om met afvalpreventie en/of -scheiding mee te doen. Door per perceel af te rekenen wordt gestimuleerd de restafvalfractie tot een minimum te beperken. Door middel van een pilotstudie zijn diverse systemen getest. Eindelijk is het zover dat er een goed werkend geijkt systeem in het centrum van Leek is aangebracht. Dit unieke systeem bestaat alleen in het Westerkwartier.

Vanmiddag werd door wethouder Tanja Haseloop samen met de bewoners het systeem in gebruik genomen. Onder toeziend oog van Hoeksema Regionale Milieudiensten, die verantwoordelijk is voor het tijdig legen van de containers en de leverancier van dit unieke systeem, VConsyst uit Genemuiden, werd een demonstratie gegeven hoe de gebruikers het systeem moeten bedienen.

Foto’s: Herald Veenstra InfoLeek.nl

 

 

Back to top button