Gemeente Westerkwartier blokkeert TikTok op gemeentelijke apparaten

Westerkwartier – Al langere tijd leven er zorgen over de privacy- en veiligheidsrisico’s van de app TikTok van het
Chinese bedrijf ByteDance. Het is onduidelijk welke data door middel van TikTok doorgegeven wordt aan China. Veel overheden besluiten daarom om deze app te verbieden, zo ook de gemeente Westerkwartier.

Naast het risico dat persoonsgegevens in strijd met de AVG buiten de Europese Unie opgeslagen worden, bestaan er risico’s als spionage en de verspreiding van desinformatie. Om te voorkomen dat bijvoorbeeld gegevens van inwoners en collega’s uitlekken heeft de directie op 22 maart 2023 besloten om TikTok te blokkeren op gemeentelijke apparaten.

Gebruik beperken
Raadsleden beschikken niet over een werktelefoon, zij gebruiken hun privé-telefoon voor raadswerk en beheren deze zelf. De Functionaris Gegevensbescherming van de gemeente adviseert de raadsleden om het gebruik van TikTok op deze apparaten te beperken.

Wat is TikTok
TikTok is een socialemedia-app waarmee korte video’s gemaakt en gedeeld kunnen worden. Ze kunnen ook in een browser bekeken worden. De filmpjes kunnen een speelduur hebben van 3 seconden tot 10 minuten. TikTok is al een aantal jaar aan een opmars bezig. Die begon onder kinderen en jongeren, maar de doelgroep breidt zich steeds verder uit. Omdat de app van Chinese makelij is, zijn er al jaren zorgen over of de overheid in China kan meekijken met wat gebruikers hier doen.

Lees ook: Kabinet verbiedt TikTok op werktelefoons van rijksambtenaren

   
Back to top button