Vallende sterren van de Perseïden op komst; “Grote kans dat ze zichtbaar zijn dit jaar”

Landelijk – De vallende sterren van de Perseïden zijn verbonden met de zomervakantie. Veel mensen zijn vrij, gaan later naar bed en zijn daarmee in de gelegenheid om een blik op de nachtelijke hemel te werpen. Dat is dan ook de reden dat deze meteorenzwerm zo populair is. De kans is groot dat ze dit jaar goed zichtbaar zullen zijn, laat Weeronline weten.

Na de Boötiden in de begindagen van dit jaar was het karig gesteld met het aantal vallende sterren. Er waren wel diverse zwermen zichtbaar, maar het aantal vallende sterren per uur was relatief klein. Daar komt met de Perseïden verandering in. Tijdens de pieknacht, van zaterdag 12 op zondag 13 augustus zijn 38 tot 50 vallende sterren per uur te zien die afkomstig zijn van de Perseïden. Ook in de nacht van 13 op 14 augustus zijn eenzelfde aantal vallende sterren te zien. Samen met nog een paar andere vallende sterren komt het totaal dan uit op 48 tot 65 meteroren per uur.

Waarom dit jaar een vrij gunstige sterrenregen?
Vorig jaar waren de Perseïden slecht zichtbaar doordat het tijdens de pieknacht volle maan was. Dit jaar is de maan slechts voor 10% verlicht en komt om 2:25 uur op. Bij zeer gunstige condities kunnen de Perseïden in de pieknacht zo’n 85 vallende sterren per uur opleveren. Dit jaar zijn het er iets minder doordat het maximum zondag 13 augustus overdag is om 14:00 uur. Dan is het licht en is geen vallende ster te zien. Toch zijn er dit jaar 38 tot 50 per uur te zien en is de situatie vrij gunstig.

Beste kijkmoment
Het beste kijkmoment, met de meeste vallende sterren per uur, is op zondag 13 augustus om 4:00 uur. Er zijn er dan zo’n 44 per uur zien. Kijk dan schuin omhoog naar het oosten tot noordoosten, dan maak je de beste kans om een vallende ster te zien. Je ziet dan een snel, helder en nalichtend spoor. De valsnelheid is zeer hoog: bijna 214.000 km/uur. Rond 5:45 uur begint het te schemeren en om 6:19 uur komt de zon op.

Ben je volgend weekend niet in de gelegenheid om te kijken, dan heb je ook drie dagen voor de pieknacht en drie dagen erna kansen om de vallende sterren te zien. In de nacht naar donderdag 10 augustus zijn er wellicht al zes te zien van de Perseïden, in de daaropvolgende nacht zijn er twaalf zichtbaar. In alle gevallen is 4:00 uur in de ochtend het beste kijkmoment.

In de nacht van 10 op 11 augustus zijn ook vallende sterren van de Eridaniden zichtbaar, maar deze zwerm is voor ons niet heel gunstig met slechts één vallende ster per uur. De kijkrichting is dan naar het zuidoosten. Bekijk ook deze tips om optimaal naar vallende sterren te kunnen kijken.

Belangrijk is natuurlijk dat er tijdens het beste kijkmoment geen bewolking aanwezig is. De eerste dagen is het nog sterk wisselvallig zomerweer met vaak bewolking, maar vanaf donderdag 10 augustus nemen de neerslagkansen sterk af en zijn er ook brede opklaringen te verwachten. De kans is dan ook groot dat je vanaf donderdag de vallende sterren van de Perseïden kunt spotten. Het is natuurlijk nog afwachten hoe het precies uitpakt, maar daarover zal Weeronline je later in de week opnieuw berichten.

Wat zijn vallende sterren eigenlijk?
Vallende sterren zijn hele kleine stukjes ruimtepuin die onze dampkring binnendringen. Zodra dat gebeurt, gaan deze steentjes gloeien en zie je een lichtspoor. Dit lichtspoor wordt dan een meteoor genoemd. Meer hierover lees je in dit artikel. 

   
Back to top button