Showband Marum verlaat noodgedwongen ‘Ons Centrum’

Huurverhoging van meer dan 200 procent niet te doen voor de vereniging

Marum – Showband Marum heeft moeten besluiten om het verenigingsgebouw ‘Ons Centrum’ aan de Kruisweg te verlaten. De vereniging moest na tientallen jaren op zoek naar een nieuwe thuisbasis. “Noodgedwongen”, legt voorzitter Marcel Fokkens uit. “We werden geconfronteerd met een flinke huurverhoging. Dat kunnen we als vereniging niet dragen. Gelukkig hebben we met het Dorpshuis in Jonkersvaart een nieuwe repetitielocatie kunnen vinden.”

Showband Marum repeteerde al vele tientallen jaren in Ons Centrum. “Ons Centrum voelde altijd als thuis”, leggen Matthijs van Houten en Jetty Bruinsma namens het bestuur uit. “Onze vaders, die inmiddels al meer dan vijftig jaar lid zijn, hebben hier ooit leren musiceren. Samen met honderden andere leden. Het verenigingsgebouw heeft een enorme grote rol gespeeld in de geschiedenis van onze vereniging. Als een plek waar de Showband zich ontwikkelde tot top-showkorps. Honderden keren stapten de leden op de parkeerplaats in de bus voor optredens in het hele land, Europa en zelfs daarbuiten. En vergeet ook niet dat we vele uurtjes aan de bar hebben gezeten. Je kunt de Showband eigenlijk niet los zien van OC, zoals wij het noemen”, aldus Matthijs en Jetty. 

Enorm geschrokken
De Showband werd eerder dit jaar door de kerkrentmeesters en het kerkbestuur geïnformeerd over een voorgenomen huurverhoging. “Op zich kwam die mededeling niet als een verrassing”, zegt voorzitter Marcel Fokkens. “Ook wij zien dat alles duurder wordt. We hadden net corona achter de rug. Gasprijzen stegen de pan uit. Natuurlijk snappen ook wij dat een huurverhoging dan nodig is. Echter: toen we de nieuwe huurprijzen hoorden, schrokken we enorm.”

200 procent verhoging
Volgens Fokkens is er sprake van een huurverhoging van meer dan 200 procent. “We zijn meteen in gesprek gegaan. Wij vinden dat de verhoging onevenredig is. Bovendien strookt het ook niet met tarieven die op andere locaties worden gerekend. We zijn ook nog eens een vereniging, geen commerciële partij. De gesprekken hadden weinig resultaat, hoewel het kerkbestuur de verhoging wel wilde uitsmeren over twee jaar. Maar dan zouden we vanaf september ook een keer zoveel betalen. Dat kunnen we gewoonweg niet dragen. We brengen dan het voortbestaan van de vereniging in gevaar.”

Gebouw leeg gehaald
Na meerdere brieven en gesprekken heeft Showband Marum dan ook besloten om vanaf 1 september geen zalen meer te huren en het kerkbestuur daarvan op de hoogte te stellen. “Een groepje leden heeft in de zomervakantie alles uit het gebouw gehaald”, zeggen Matthijs en Jetty. “Van de instrumenten tot het muziekarchief en van oude uniformen tot herinneringen. We moeten alleen de bekerkast nog van de muur schroeven. Het voelt heel raar. Alle herinneringen komen voorbij. Het is natuurlijk ook een beetje cru dat de laatste verenigingsactiviteit in Ons Centrum ons 65-jarige jubileum was, halverwege juni.”

Nieuwe locatie
De vereniging is enkele weken geleden begonnen met een zoektocht naar een nieuwe repetitielocatie. “We zijn door het bestuur van het dorpshuis in Jonkersvaart met open armen ontvangen”, zegt Marcel Fokkens. “We hebben goede afspraken kunnen maken en men rekent er eerlijke tarieven. En daar zijn we heel blij mee. In het dorpshuis hebben we alles wat we nodig hebben.”

Showband Marum zal vanaf 1 september vrijwel wekelijks repeteren op de vrijdagavonden van 19:30 tot 22:30 uur. Er zullen momenten zijn waarop er andere activiteiten plaatsvinden in het dorpshuis. De vereniging wijkt dan mogelijk uit naar de zaterdagochtenden.

   
Back to top button