Meteorologische herfst van start met deze week zomerse temperaturen en veel zon

Landelijk – De meteorologische herfst is inmiddels begonnen, maar de komende tijd wordt het allesbehalve herfstachtig in ons land. Sterker nog, het wordt volop zomers. Maandag en dinsdag wordt het op uitgebreide schaal zomers warm met ruim 25 graden. Later in de week komen de maxima in het binnenland zelfs uit rond 30 graden.

Dit weekend hebben we al te maken met beduidend hogere temperaturen dan de afgelopen tijd en in de nieuwe week vallen de temperaturen nog een stuk hoger uit. Afgelopen augustus hebben we nergens in ons land een tropische 30 graden kunnen noteren, maar zelfs dat is komende week niet uitgesloten.

Oplopende temperaturen
In de nieuwe week draait de wind naar oosten tot zuidoosten. Dit gaat gepaard met de instroom van warmere lucht richting ons land. Maandag en dinsdag wordt het, met uitzondering van de Waddeneilanden, overal zomers warm en zijn in het binnenland uitschieters naar 29 graden mogelijk. Daarmee kan de korte broek weer uit de kast en zelfs een dagje strand is met deze temperaturen heerlijk. De dagen verlopen namelijk ook nog eens zonovergoten!

De zon is inmiddels wat minder krachtig rond deze tijd van het jaar, maar midden op de dag wordt nog steeds zonkracht 5 gehaald. Daarmee kan een onbeschermde huid binnen een half uur verbranden. Insmeren is dus nog zeker aan te raden.

Tropische septemberdagen?
Vanaf woensdag wordt het nog wat warmer en neemt zelf de kans op tropische temperaturen toe. Vooral in het binnenland zijn maxima van 30 graden of hoger mogelijk. Er is zelfs een kleine kans dat het tot een regionale hittegolf komt. Voor het zuidoosten bedraagt die kans op dit moment ongeveer 30%. Het lijkt erop dat het in ieder geval de hele werkweek volop zomers wordt. In de loop van het volgende weekend wordt het mogelijk iets minder warm en ook de neerslagkansen nemen dan iets toe.

   .
Back to top button