Tropisch warme Open Monumentendag Westerkwartier goed bezocht!

Westerkwartier – Het Westerkwartier telt meer dan 220 Rijks en gemeentemonumenten, meer dan 45 deden mee aan de Open Monumentendag 2023. Elk plekje, elke gevel en elke steen draagt een eigen verhaal.

Afgelopen zaterdag gingen dan ook veel mensen op pad om diverse monumenten en bezienswaardigheden te bezoeken. Speciaal voor kinderen was er van alles te doen. Maar het Westerkwartier heeft zóveel bezienswaardigheden, dat het onmogelijk is ze allemaal op één dag te bekijken. Zo zijn er onder andere Nienoordkapel in Leek, de Piloersemaborg in den Ham, de Romaanse Kerk in Marum, De Gouden Leeuw in Noordhorn, Bistro Het oude Raadhuis in Zuidhorn en de Cazemier Boerderij in Tolbert. Kortom veel te veel om op één dag allemaal te bezoeken, maar het Westerkwartier is dan ook eigenlijk altijd leuk om te bezoeken.

Heeft u nog lang niet alles gezien in het Westerkwartier? Een van de beste manieren om de (rijks)monumenten verder te gaan bekijken, is door de website van Stichting Open Monumentendag te bekijken en de monumenten –weer- te bezoeken. De bijzondere verhalen achter de gebouwen en plekken kunt u voor Open Monumentendag 2024 te weten komen!

Westerkwartierder (Rijks)monumenten
In vele Westerkwartierder dorpen en streken staan monumenten die getuige zijn geweest van de rijke ontstaansgeschiedenis. Vele waren op zaterdag 9 september geopend voor het publiek. Er werden eeuwenoude kerkjes bezocht in bijvoorbeeld Doezum, Garnwerd, Lettelbert, Noordwijk, Niehove, Tolbert en Zuidhorn, de kloostergeschiedenis kwam aan bod in Aduard. De strijd tegen het water was zichtbaar bij Poldermolen de Eolus en gemaal de Waterwolf. Kortom: een zeer rijk gevarieerd gebied met een grote keuze aan monumenten om te bezoeken, hetgeen geschiedde!

Bij de Romaanse kerk in Marum werd uitgebreid verteld over de Bult van Marum (Fundamenten van een Stinswier), werd je uitgebreid geïnformeerd over de recente historie van de stelling Löwe bij Trimunt en kon in de Romaanse kerk historische vondsten van uit de Ravijn bij Boerakker bekeken worden, zoals krabbers, bijlen, pijlpunten en haardkuilen. Bij het Steenhuis in de culturele driehoek Nuis-Niebert reed de huifkar af en aan en kon daarna de was gedaan worden in de tobbe. In Niezijl werd iedereen warm onthaald door Hein en Tineke Nauta in het BlikTrommel en Oudheden Museum. Mooie verhalen bij de rijk aanwezige blikken en andere oude schatten. Zo was te horen dat Buisman tegenwoordig minder voor koffie (nog wel in China) maar wel voor smaak en kleur van whisky gebruikt wordt.

Er was dus in het hele Westerkwartier van alles te doen naast de succesvolle Abel Tasman Struuntocht, die ook enige monumenten in de route had zitten. Er waren te veel om op te noemen activiteiten.

   
Back to top button