Lezing over seizoenarbeiders in steenfabrieken op 26 september in Leek

Leek – Op dinsdag 26 september om 20.00 uur organiseert Nutsdepartement Vredewold een lezing over Duitse tichelaars in Groninger steenfabrieken. Dit gebeurt in Dorpshuis de Til aan de Tolberterstraat 36a in Leek.

Tichelaars zijn de seizoenarbeiders uit Duitsland die generatie na generatie naar Nederland trokken om de steenfabrieken in Groningen te bemannen. In de lezing door George van der Peet van Stichting Hannekemaaierspad worden de tichelaars gevolgd die uiteenlopende functies in de steenfabrieken bemanden.

Kennis opdoen
Ook wordt er meer kennis opgedaan over de grondstof van de steen (klei), het proces van het stenen bakken en de toepassingen in kloosters en andere gebouwen. Ook steenfabrieken in de directe omgeving van Leek/Nietap komen daarbij aan de orde. Niet-leden zijn van harte welkom en betalen € 10,- entree (incl. koffie/thee en een consumptie). Een gratis folder met alle activiteiten in het komende winterseizoen is op te vragen via deze e-mail: [email protected].

   
Back to top button