Maandverwachting: komende tijd wisselvallig, niet fris maar de herfst komt dichterbij

Landelijk – De tweede helft van september zal een stuk wisselvalliger verlopen dan de eerste helft. Na dit weekend schakelen we over op een buiig weertype en daarbij valt meer neerslag dan normaal, maar echt fris wordt het daarbij niet. Tussendoor kan het nog best een keer fraai nazomerweer worden. Begin oktober neemt de wisselvalligheid weer wat af, aldus Weeronline.nl.

De zomerse warmte is in de tweede helft van september niet ver weg, maar of ze Nederland nog een keer kan bereiken is erg onzeker. De kans op buien is de rest van september veel groter dan eerder deze maand. En juist die buien maken de temperatuurverwachting onzeker. Op erg buiige dagen kan de temperatuur blijven steken onder 20 graden, maar de echt frisse lucht kan ons niet bereiken. Overigens zijn temperaturen van 17 graden in het noordwesten tot 19 in het zuidoosten normaal voor eind september.

Neerslag
Sommige dagen verlopen kletsnat met veel regen, waardoor in de tweede helft van september meer neerslag valt dan normaal. Ondanks dat buiig weer de overhand zal hebben, is ook een fraaie zomerse dag nog mogelijk. Als de wind de komende weken een keer vanuit het warme zuiden waait en de zon een dag flink schijnt kan zomaar nog 25 graden worden.

De nachten kunnen door het buiige weer juist wat zachter verlopen dan gebruikelijk. Normaal is het 12 graden aan zee tot 8 in het oosten. Nu zitten we daar komende tijd vaak boven. Dikke jassen zijn komende tijd dus nog niet nodig.

Ook in oktober nog nazomeren?
Voor de eerste helft van oktober tonen de weermodellen een normale hoeveelheid neerslag en temperaturen die iets boven normaal liggen. Nu is oktober normaal een natte maand, zeker in de kustgebieden. Boven het warme Noordzeewater ontstaan gemakkelijk buien, die vervolgens het land op trekken een veel regen veroorzaken in de kustgebieden.

Hogedrukgebieden
De middagtemperatuur komt in de eerste helft van oktober gemiddeld nog uit op 15-17 graden en ’s nachts tussen 5 en 10 graden. De herfst wordt dus steeds meer voelbaar, maar soms zitten er ook nog warme dagen tussen waarop het 20 graden kan worden. Gemiddeld gebeurt dit één keer in het noordwesten en drie keer in het zuidoosten van het land. Of het ook dit jaar zover komt is afwachten, maar er zijn wel indicaties dat het wisselvallige herfstweer onderbroken kan worden met wat warme en zonnige najaarsdagen. De invloed van hogedrukgebieden neemt in oktober namelijk geleidelijk toe.

   
Back to top button