Landelijke bewondering voor FEC-concept De Postwagen: leisurebolwerk als toonbeeld van de toekomst

Tolbert – Landelijke vrijetijdsplatformen, leisure-trendwatchers en kennispartners in de vrijetijdssector roemen het FEC-concept ‘Posta7’ van De Postwagen. Het innovatieve leisurebolwerk in Tolbert geldt als toonbeeld voor ondernemen met oog op de toekomst.

Vrijetijdsplatform en kennispartner NRIT sprak al van grootse leisureontwikkelingen: “In het piepkleine Groningse dorp Tolbert staat een mega leisure centrum (…). Posta7 voegt nu honderden vierkante meters real life gaming toe aan het complex: Formule 1 en de Jail Challenge.”

Leisure-trendwatchers van Pretwerk.nl omschrijven Posta7 als leisurebolwerk. “…6.000 meter vloeroppervlakte, waarvan de helft activiteiten en de andere helft hoogwaardige horeca (De Postwagen)… Uniek ten opzichte van Family Entertainment Centers die horeca erbij doen.”

Eeuwenoud, voortdurend vooruitstrevend
Dankzij Posta7 heeft De Postwagen een gezond toekomstperspectief. “De Postwagen evolueert en innoveert altijd al. We zitten niet in een hoofdstad”, vertelt initiatiefnemer Oetze Mulder. “Vooruitstrevendheid is nodig om op deze locatie bovenregionaal aantrekkelijk te zijn en te blijven.”

De Postwagen bestaat sinds 1780 achtereenvolgens als herberg, tramhalte en vrachtpunt vanwege de centrale ligging. Daarna verdween de bovenregionale functie: het was decennialang een dorpskroeg. Na een brand kwam er een nieuw pand en dat werd een à-la-carterestaurant voor Noord-Nederland.

Daardoor hadden de Tolberter locals tijdelijk geen stamkroeg. Die functie kwam terug met een bar en lounge in de recente uitbreiding Posta7: een overdekte ‘activiteitenarena’. Het à-la-cartegedeelte is juist verwisseld door een trendy ‘shared dining’-concept. De Postwagen brengt ‘de beste specialiteiten’ samen in ronde stenen, met keuze uit Postwagen Klassiekers (een soort Mixed Grill) en Vega Style: de zogenoemde Bulgaarse Ovensteen geniet grote populariteit.

Waarom heeft De Postwagen geen à-la-carte meer?
Een landelijk beeld is dat horecabedrijven en hun koks regelmatig onder druk staan: er zijn weinig koks, er is veel werk. “We willen onze koks beschermen, kwaliteit waarborgen en nieuwe krachten de juiste begeleiding bieden”, legt Mulder uit. “Wij hebben de verantwoordelijkheid dat het voor iedereen goed te doen is. Met ons verzorgingsgebied is à la carte geen optie meer.”

“De straal van dat verzorgingsgebied rijkt steeds verder, al buiten Noord-Nederland tot en met Zwolle. Met zomaar meer dan 100.000 bezoekers op jaarbasis, voornamelijk groepjes, valt dat niet te organiseren. Vier koks kunnen (bij wijze van) honderd gasten ‘aan’ die van de kaart eten. Diezelfde vier koks kunnen bij shared dining-concepten honderden gasten voorzien. Dat geeft meer rust.”

“Dankzij het nieuwe concept kunnen onze koks normale uren, in plaats van overuren, maken. Ook hebben ze meer ruimte en tijd voor de bereiding. We werken het liefst met dagverse en lokale producten, ingrediënten uit de regio. Dat willen we blijven doen en dat kan mooi op deze manier.”

Aanvullende verklaring vanuit De Postwagen
We begrijpen het dat sommige Tolberters het ‘traditionele’ menu missen. De Postwagen hecht veel waarde aan goed werkgeverschap en gastvrijheid. De gasttevredenheid rond Posta7, shared dining en de buffetten ligt bijzonder hoog, evenals de algemene waardering vanuit het personeel.

Sinds de openstelling van Posta7 is er weer een openbare bar in het dorp. De vrijdagmiddagborrel en de spelletjesavond zijn terug van weggeweest. Gasten uit onder andere Tolbert; Leek; Nietap; Roden; Nuis, Niebert en Marum komen regelmatig ‘gezellig een drankje doen’. Iedereen is van harte welkom.

De Postwagen is met Posta7 een belangrijke werkgever in de regio Westerkwartier. Nog elke maand groeit het personeelsbestand met activiteitenbegeleiders, barpersoneel en schoonmakers. De afgelopen jaren is het aantal medewerkers van 40 naar 120 gegaan, een verdrievoudiging dus.

   
Back to top button