Derde editie Noordelijk Gypsy Festival op kasteel Nienoord

Leek – Zaterdag 30 september 2023 vindt de derde editie plaats van het Noordelijk Gypsy Festival op landgoed Nienoord in Leek.

Vorig jaar was er veel belangstelling voor het festival in de Borg en het museum. Dat was de reden dat de organisatie rond de tafel is gaan zitten om het festival opnieuw te organiseren. Ook dit jaar is er een geweldige line-up van artiesten:

– Mozes Rosenberg
– Eva sur Seine
– Swing du Nord
– Manouche Swing & Gertie Bruin
– No String Attached
– John Fillmore Trio Flamenco
– Noordelijk Gypsy Festival Session Band

Gitaar- en vioolbouwer Gerrit van Bergeijk en Kees Dekkers zullen hun ambachten demonstreren terwijl ladyspeaker Femke Wolthuis de presentatie ter hand neemt.

Voor haar vader violist Willem Wolthuis is het ook zijn laatste optreden. De aanvang is 16.00 uur en om 22.00 uur wordt het festival afgesloten.  Entree 30 euro – voorverkoop 25 euro – kaartverkoop bij Grand Café Borg of online via eventree.nl.

Kasteel de Borg op Landgoed Nienoord vormt een sprookjesachtig decor voor het Noordelijke Gypsy Festival waar verschillende stromingen binnen de Sinti en Roma muziek aan bod zullen komen:  , Csardas, Gypsy-jazz, Flamenco en Musette. De bekende Sinti-gitarist Mozes Rosenberg zal het festival samen met de Noordelijk Gypsy Festival Session Band afsluiten.

Mozes Rosenberg
Mozes Rosenberg werd geboren in de beroemde familie Rosenberg en is de jongere broer van Stochelo Rosenberg die vorig jaar op het festival present was.  Op zesjarige leeftijd begon Mozes Rosenberg met gitaarspelen dat hij leerde van zijn oom en broer. Een jaar later was hij op zevenjarige leeftijd voor het eerst op de Nederlandse televisie. De Rosenbergs zijn schatbewaarders van de Sinti Gypsy stijl die bekend is over de hele wereld.

Eva sur Seine
Eva sur Seine bestaat uit zangeres Eva Scholten, de broers Thomas en Max Baggerman op gitaar en Jort Terwijn op contrabas. De combinatie van de verfijnde jazzy stem van Eva en de virtuoze gipsy jazz van de heren resulteert in een unieke eigen sound, waarbij de vergelijking met grootheden als het Rosenberg Trio en Ella Fitzgerald al snel is gemaakt.

Verder verzorgen Swing du Nord dat afscheid neemt van violist Willem Wolthuis en Manouche Swing met gast-accordeonist Gertie Bruin een optreden.

Flamenco
Na het succesvolle optreden vorig jaar is ook het John Fillmore Trio Flamenco opnieuw present samen met danseres Romina Toroz en zanger Falu de Cádiz.

De drie jonge musici van No String Attached, Brenden Smyth (1998) , Nick Daniëls (1996) en Marnick Tappel (1994) bijten om 16.00 uur de spits af in de Ridderzaal op Kasteel de Borg.

   .
Back to top button