Kinderen Anneke van Panhuys nog één keer terug op Nienoord

Leek – Nageslacht van familie van Panhuys bezoekt Borg Nienoord.

Mooie momenten op de Nienoord
Als freule Anneke en jonker Bram van Panhuys vanuit Klein Nienoord over het landgoed op bezoek gaan bij hun grootouders op de Borg, dan stappen ze bij het grote hek in de bokkewagen. Buurkinderen uit het dorp rennen en rijden mee, ze maken samen van elke optocht een feestje. We schrijven 1905.

Van Anneke (1901-1978) zijn anno 2023 nog twee kinderen in leven: Elske en Wolf (baronesse en baron) Herwarth von Bittenfeld. Na een gezellige kennismaking bij hen thuis besluiten ze nog één keer de Nienoord te willen bezoeken. In de tentoonstelling Koetsen en Kastelen treffen ze een foto bij hun verhaal: van de kinderen in de bokkewagen.

Anneke en Bram verhuizen in 1907 naar een tante in Den Haag, nadat hun ouders en grootouders verdrinken in het Hoendiep. In de jaren 1950 verkopen zij het borgcomplex aan de gemeente. Nienoord bestaat inmiddels al zo’n 500 jaar. Vermoedelijk zijn onze bezoekers vandaag de allerlaatste familieleden met nog persoonlijke herinneringen aan de oude tijd.

De jonkvrouwen Catharina en Mieke van Panhuys komen ook naar de Nienoord, voor een hereniging sinds 1957. Deze achternichtjes hebben nog ‘op de Slochter burcht’ (in de volksmond Fraeylemaborg) gewoond: de laatste borgvrouwe daar was hun moeder douarière jhr. mr. François van Panhuys geboren Louisa Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren.

Nog veel meer verhalen volgen. Nog veel meer foto’s en handschriften komen op tafel. De vrijwilligers van Museum Nienoord schuiven ook aan in de Ridderzaal. Het bezoek loopt uit tot ver in de avond. Bij het afscheid: “hopelijk tot ziens” want: na deze ontvangst hopen ze toch vaker terug te komen. Volgens Museum Nienoord het mooist denkbare afscheidscadeautje.

Freule Anneke en jonker Bram met buurtkinderen op de bokkewagen, rond 1905
   .
Back to top button