Energiebesparend wonen in het Westerkwartier

Stockfoto infoleek (heeft u foto's)WESTERKWARTIER – Wethouder Hans Morssink van de gemeente Leek staat achter het project, waarin de vier Westerkwartiergemeenten Leek, Grootegast, Marum en Zuidhorn woningbezitters helpen om energiebesparende maatregelen te treffen in hun woning.

Onder de titel “Slim Wonen Westerkwartier” gaan de gemeenten de komende drie jaar een samenwerking aan met lokale bedrijven om de voordelen en mogelijkheden van energiebesparing onder de aandacht te brengen. Het komt er om neer dat energiebesparing leidt tot lagere woonlasten, meer wooncomfort en een waardevaste investering in de woning.

Wethouder Morssink: “We willen allemaal comfortabel wonen, maar we willen het liefst ook lagere woonlasten, zeker in de huidige tijd. Ik ben ervan overtuigd dat dit voor iedereen met een eigen woning mogelijk is. Het nemen van energiebesparende maatregelen in een huis kan veel geld besparen maar ook zorgen voor een minder tochtig en vochtig huis. Een groot deel van de woningen in het Westerkwartier is niet optimaal geïsoleerd en hier valt dus winst te behalen, ook voor het milieu.”

Energieprijzen stijgen met de jaren, vooral de gasprijs. Die is nu al ruim twee keer zo hoog als tien jaar geleden. De verwachting is dat deze de komende jaren blijft doorstijgen. Ook voor het gebruik van zonnepanelen om deels in de eigen energiebehoefte te voorzien, bestaat een toenemende belangstelling. Er zijn steeds meer computerprogramma’s en bedrijven die kunnen bekijken of deze optie aantrekkelijk is voor de woningbezitters. Verder is de toepassing van dubbel glas en het aanbrengen van isolatie een goede manier om energie te besparen en comfortabeler te wonen.

Over al deze onderwerpen gaan de gemeenten in de toekomst regelmatig publiceren en activiteiten organiseren. In de gemeente Leek wordt tijdens de FamilieDoeDagen op 2 en 3 maart in Sportcentrum Leek een stand ingericht, waarop informatie over dit onderwerp te verkrijgen is en waar de gemeente zich, samen met zes lokale bedrijven, presenteert.

Wie op de hoogte wil blijven van dit onderwerp, kan zich aanmelden op de website van de gemeente Leek (knopje “Slim Westerkwartier”) of mailen naar [email protected]

Back to top button