Momenteel hele grote kans om noorderlicht te zien; “Kan zomaar weer tien jaar duren”

Landelijk – Boven Nederland is momenteel op veel plaatsen het noorderlicht te zien. Het is nu zelfs zo fel dat het boven het zuiden van Nederland te zien is. Het is nu relatief bewolkt, maar ook in het noorden van het land zal het wolkendek de komende uren steeds vaker openbreken.

Noorderlicht is berucht vanwege zijn onvoorspelbaarheid, maar het lijkt erop dat het nog wel tot in de nacht kan aanhouden. Het fenomeen komt in golven: het kan uitdoven en dan pas twintig minuten later weer verschijnen. Geef dus niet meteen op als je niks ziet, maar blijf echt een half uurtje kijken. En verwacht ook geen groene bewegende lichtgordijnen zoals je die op televisie ziet. Zo ziet het poollicht er misschien uit in het noorden van Scandinavië, boven Nederland kleurt de lucht onwaarschijnlijk rood, groen en paars.

Hoe ontstaat het poollicht
Het noorderlicht wordt veroorzaakt door een wolk van elektrisch geladen deeltjes, afkomstig van de zon. Deze geladen deeltjes worden met snelheden van maar liefst 300 tot 700 kilometer per seconde de ruimte in geslingerd. Wanneer deze deeltjes in de atmosfeer terecht komen, botsen ze met zuurstof- en stikstofdeeltjes. Hierbij komt energie vrij en dat resulteert in de kleuren van het noorderlicht. Dit proces vindt plaats op 80 tot 1000 kilometer boven het aardoppervlak. Door het aardmagnetisch veld worden de elektrisch geladen deeltjes aangetrokken richting de Noordpool en de Zuidpool. Er bestaat dus ook zuiderlicht.

Waar de beste kans?
Ben je enthousiast geworden? Ga dan naar een zo donkere mogelijke plek. Als het volledig onbewolkt is, kijk je het best naar het noorden. Doordat het momenteel zo sterk is kun je het zelfs zien als je richting het zuiden kijkt.

Ook is het mogelijk om een app te gebruiken voor het helpen zien van het noorderlicht. Apps zoals AuroraNotifier op Android, en Noorderlicht App op iPhone kunnen je helpen het noorderlicht te spotten, zo kan je bijvoorbeeld meldingen instellen als er noorderlicht gezien is in jouw buurt en de app berekent zelfs wat de kans is op noorderlicht in jou regio.

   
Back to top button