Loting 36e Leekster Voetbalgala met verrassende uitreiking van de Leekster Tak

Leek – In een weer goed gevulde zaal van het sportcafé van het Sportcentrum werd vrijdagavond de loting verricht van de 36e editie van het Leekster Voetbalgala. In totaal hebben zich vijftig verenigingen aangemeld, dat zijn er tien minder dan vorig jaar.

Gastspreker Roelof Luinge stond op het punt om de loting te verrichten, waarna hij onderbroken werd. Het bestuur werd verrast met ‘de Leekster Tak’, de eervolle onderscheiding die werd uitgereikt door Jur Engels namens de organisaties (Historische Kring Leek en omstreken, Promotie Platform Leek en Museum Nienoord) aan de dit jaar afscheid nemende voorzitter Marja Wardenier. Omdat het Gala al 35 jaar promotie doet voor de voormalige gemeente Leek.

Met de tijd mee en debutant
Vervolgens over tot de orde van de dag, de loting. Niet meer door middel van plakkertjes op een bord, maar nu op een digitaal scherm. Ook wordt een digitale toegangskaart geïntroduceerd. De organisatie gaat met de tijd mee. Vijftig clubs hebben zich ingeschreven voor de diverse toernooien. Een verrassende debutant is Groen- Geel uit Groningen. De derdeklasser uit het zaterdagvoetbal begint in het A-toernooi. In het B-toernooi doet SC Makkinga voor het eerst mee. Nieuw in het damestoernooi is Surhuisterveen. De vaste deelnemers Haulerwijk, GOMOS en Zuidhorn zijn niet van de partij op het toernooi. Titelhouder VEV’67 stuit in de eerste ronde onder meer op Zevenhuizen en Opende.

Roelof Luinge
Na de loting mocht Roelof Luinge het woord nemen. De oud-Eeldenaar (‘ik woon inmiddels 24 jaar in Bussum, niet om ‘de Gooise matras’ maar om de liefde’) floot zelf 37 jaar geleden op het Gala. Luinge is 51 jaar scheidsrechter in het betaald voetbal geweest. Hij vertelde in vogelvlucht zijn carrière. Met als opening ‘Welke malloot wil nu scheidsrechter worden.’ Alles passeerde de revue. Luinge vertelde over zijn eerste wedstrijd in de Eerste Divisie, ‘Avondje NAC’. Over zijn band met ADO Den Haag, het omgaan met spelers en trainers. Luinge noemde Foppe de Haan de vreselijkste trainer en Louis van Gaal de sociaalste.

Verder vindt Roelof bestuurders soms net zo erg als de harde kern-supporters. Luinge gaf het verschil aan van de topclubs, die soms arrogant over komen en bijvoorbeeld een mok geven als cadeau. Terwijl hij van een Portugees provincieclubje Vitoria Guimaraes een 120-delig (!) servies meekreeg. Na zijn laatste wedstrijd Ajax-Feyenoord ging hij terug naar de amateurs. IJsselmeervogels bijvoorbeeld. Hij was gewend dat hij een gereserveerde parkeerplaats kreeg. Bij IJsselmeervogels moest hij zelf maar een plekje uitzoeken en parkeerde zijn bolide op de gereserveerde plaats van de bus van de tegenstander, wat natuurlijk niet goed in aarde viel. Naast fluiten in de regio Bussum reist hij het hele land door voor lezingen. Met net zulke leuke verhalen.

De 36e editie van het Leekster Voetbalgala begint op vrijdag 15 december met het B-toernooi. Kijk voor de volledige loting en alle overige informatie op www.lvgala.nl

   
Back to top button