René Oosterhuis uit Leek ‘Waarnemer van Verdienste’ van Sovon vogeltellers

Leek – Vrijwillige vogeltellers zijn goud waard voor Sovon. Zonder al die duizenden vrijwilligers zouden we niet weten hoe het met vogels gaat in Nederland. Daarom zet Sovon elke vijf jaar enkele waarnemers extra in het zonnetje.

Sovon noemt ze Waarnemers van Verdienste. Dit zijn vrijwillige vogeltellers die al meer dan 25 jaar vogels tellen voor Sovon. Tijdens de Landelijke Dag van Sovon Vogelonderzoek op 25 november zette directeur Theo Verstrael vijf ‘Waarnemers van Verdienste’ in het zonnetje.

Veel vrijwilligers
Sovon prijst zich gelukkig met veel vrijwilligers die zich al vele jaren inzetten voor het tellen en onderzoeken van vogels. De jury die de Waarnemers van Verdienste selecteert kreeg daarom diverse kandidaten met een indrukwekkende staat van dienst voorgeschoteld. Toch steken er altijd weer mensen bovenuit, zo ook dit jaar.

Wie zijn de vijf ‘Waarnemers van Verdienste’ van dit jaar?
Dit jaar valt de eer te beurt aan de volgende vijf Waarnemers van Verdienste:

  • Greet Boomhouwer – Almere
  • Hidde Bult – Bergen op Zoom
  • Marc Buise – Zeeuws-Vlaanderen
  • René Oosterhuis – Leek
  • Harry Smit – Alkmaar

Begonnen toen hij 16 was
René Oosterhuis uit Leek is sinds 1990 teller voor Sovon. Hij was toen 16. Inmiddels telt René voor 10 verschillende projecten. Maar veruit zijn grootste verdienste is de laatste jaren het huismussenonderzoek in zijn eigen omgeving. Hij is dit gestart toen hij kinderen kreeg en niet meer als vogelwachter naar Griend kon en een onderzoeksonderwerp dicht bij huis wilde. Hij herhaalt het onderzoek van Cees Heij uit de jaren ‘80 (het enige promotieonderzoek dat ooit aan de Huismus in Nederland was gedaan). Door het onderzoek van René kunnen ze zo langzamerhand duiding geven aan de redenen van achteruitgang van de Huismus.

Op de foto: De vijf Waarnemers van Verdienste van dit jaar op een rij. Vlnr. Harrie Smit, Greet Boomhouwer, Hidde Bult, Marc Buise en René Oosterhuis in tijdens de uitreiking in de Midden Nederland Hallen.

   
Back to top button