Komende nacht kans op gladheid en rijpvorming; temperatuur zakt snel richting vriespunt

Code geel van 22:00 tot 12:00 uur

Landelijk – Winterse perikelen zijn vanaf vrijdagmiddag ver te zoeken, maar voordat het zover is komt er eerst nog een koude nacht aan. Op uitgebreide schaal duikt het kwik onder het vriespunt en kan het glad worden door bevriezing van natte weggedeelten.

Het KNMI heeft voor deze gladheid code geel afgegeven. Dit is in onze provincie actief van woensdagavond 22:00 uur tot en met donderdag 12:00 uur. Meer informatie vind je hier.

Vanavond is het droog en komen brede opklaringen voor. Bij weinig wind koelt het snel af. In opklaringsgebieden kan het kwik in de loop van de avond al vrij snel onder nul uitkomen. Komende nacht vriest het op uitgebreide schaal licht en kunnen wegen die nog nat zijn bevriezen waardoor gladheid op kan treden.

Mist en rijpvorming
Daarnaast bevinden we ons in uiterst vochtige lucht waardoor op uitgebreide schaal mist kan ontstaan. Hierdoor is ook kans op gladheid door rijpvorming. Vooral in woonwijken en op bruggetjes kan het verraderlijk glad zijn. Bruggen koelen aanzienlijker sneller af dan reguliere wegen en in woonwijken wordt vaak niet gestrooid. In de loop van donderdagochtend zal de gladheid verdwijnen.

Zachte dagen op komst
Ook in de nacht naar vrijdag daalt de temperatuur in het noordoosten richting het vriespunt. Omdat de meeste wegen waarschijnlijk goed gestrooid zijn is de kans op gladheid klein, toch is het zeker niet uitgesloten dat het op de stoep, in woonwijken en op enkele bruggen glad wordt.

Dubbele cijfers
Komend weekend is er zeker geen sprake meer van gladheid. De temperaturen lopen flink op. Vrijdag overdag wordt het alweer 5 tot 9 graden en in het weekend komen we weer terecht in de dubbele cijfers. Ook in de nieuwe week blijft het zacht en wisselvallig herfstweer.

   
Back to top button