Moestuincoaches gezocht in de provincie Groningen

Provincie – Voor mensen die al veel weten over ecologisch moestuinieren en die er van dromen om hun kennis en ervaring te delen met kinderen is er nu de mogelijkheid om een cursus ‘moestuincoach’ te volgen. Jong Leren Eten Groningen organiseert deze in samenwerking met het IVN (Instituut voor Natuureducatie) en Velt (Vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren).

Wat doet een moestuincoach?
Een moestuincoach ondersteunt verschillende basisscholen en kinderopvangcentra in het opzetten en onderhouden van een moestuin op school. Vanuit scholen en de kinderopvang is er veel vraag naar ondersteuning bij het moestuinieren. Vaak willen leerkrachten graag dat leerlingen leren hoe ze gewassen kunnen zaaien, verzorgen en oogsten, maar mist men zelf de tijd en de groene vingers. De school kan de moestuin opnemen in het lesprogramma. Ook over de locatie voor de moestuin kan de moestuincoach adviseren. Zo kan men een schooltuin bij de school zelf aanleggen, maar ook in een volkstuin of bij een zorgcentrum.

Opleiding moestuincoach
De opleiding tot moestuincoach bestaat uit een trainingsprogramma van vier dagen door een professioneel team van Velt en IVN. De organisatie is in handen van het Jong Leren Eten programma, uitgevoerd door GGD Groningen. In de opleiding is theorie onmiddellijk gekoppeld aan kleine praktische opdrachten tijdens de cursusdagen zelf. Deelnemers verzorgen een gastles op een school en werken (individueel of in groep) een eindopdracht uit. Na de opleiding gaan de moestuincoaches aan de slag met concrete vragen van scholen en/of kinderopvang omtrent moestuinieren.

Profiel
Kandidaten voor de opleiding hebben ervaring met het werken in een (ecologische) moestuin, met het werken met kinderen en zijn gedreven om kinderen iets bij te brengen over voedselproductie. Er is vooral vraag naar moestuincoaches buiten de stad Groningen. De moestuincoaches gaan na de training zelf aan de slag met het opbouwen van een netwerk. Om vraag en aanbod bij elkaar te brengen komen de moestuincoaches na het volgen van de opleiding met een profiel op de website van Jong Leren Eten. De training kost € 180,- (leden Velt/IVN) of € 220,- (niet-leden) en vindt plaats op verschillende locaties, verspreid over de provincie Groningen, in de periode eind februari tot eind april 2024 (vier trainingsdagen op donderdag van 10.00 tot 16.00 uur).

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op deze website.

   
Back to top button