Bekerteam Schaakclub Leek door naar volgende ronde

Winschoten – Voor de 2e ronde van beker tot rating 1900 speelde Leek afgelopen vrijdag uit tegen Schaakclub Van der Linde in Winschoten. Tijmen Hofstra bracht Leek op voorsprong door een overwinning op Sirion Dijks.

Na afruil van een toren wist hij in het eindspel van toren en pionnen tegen 2 paarden en pionnen, een van de paarden te vangen. Pieter Doller maakte een misrekening, maar hij wist de fout tot kwaliteitsverlies te beperken. Het remiseaanbod van zijn tegenstander Mark Nieuweboer nam Pieter vervolgens direct aan. Robin Bos kon de koningsaanval van Hemmo Hulzebos goed weerstaan, het leverde hem stukwinst op tegen een pion. Robin speelde het materieel voordeel vakkundig uit.

Zware partij
Aan bord 1 speelde Marijn Swemmer een zware partij tegen David Pronk. Door een stuk te offeren voorkwam Marijn opsluiting van zijn loper. Door na dame ruil de nog niet gespeelde loper op c1 met zijn toren te pennen bleef de stelling in evenwicht. Nadat het David lukte zijn toren te bevrijden ontstond er een toren tegen loper eindspel met een pion meer voor Swemmer. Dit eindspel wist Marijn na een lange strijd remise te houden. Eindstand Van der Linde – Leek 1 – 3.

Schakers Leek 2
Op dezelfde avond namen de schakers van Leek 2 het op tegen het viertal van de Groninger Combinatie 5. Gerwin Fokkema kwam tegen zijn ervaren tegenstander in het middenspel in de problemen en verloor. Jos Luchtenburg voerde met pionnen de druk op de koningsstelling van zijn tegenstandster op, en kon via de h-lijn mat zetten met zijn dame. Sebastiaan de Jong dacht in een ingewikkelde stelling, een pion te winnen. Door een tussenzet van zijn tegenstander verloor hij echter een stuk, wat later beslissend bleek.

Frans Huisman moest toen winnen om gelijk te maken. Dat lukte door actief te spelen, met behulp van een “goede loper tegen een slecht paard”. Na het snoepen van meerdere pionnen schudde de tegenstander hem de hand, en was het 2 – 2.  Voor Leek 2 was dit de derde keer op rij dat deze stand genoteerd kon worden.

   
Back to top button